Udarne vijesti

Apotekari ljuti na Fond zbog duga od 10 miliona eura

Povodom aktuelnih dešavanja na relaciji Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore – privatne apoteke, mi, članovi Udruženja privatnih apoteka imamo obavezu da obavijestimo javnost o činjeničnom stanju.
Kao što je javnosti poznato, Fond već duže vrijeme ne izmiruje obaveze prema privatnim apotekama definisane međusobnim ugovorom.
Iz medija smo saznali da dug Fonda na dan 23. 12. 2021. godine, iznosi 7,6 miliona eura (fakture za jul, avgust i septembar ). S obzirom na to da oktobarska faktura dospijeva na naplatu 01. 01. 2022. godine, taj dug je realno preko 10 miliona eura.
Zbog takvog odnosa Fonda prema nama, ostali smo bez finansijskih mogućnosti da izmirimo naše obaveze prema dobavljačima. Time smo dovedeni u gotovo bezizlaznu situaciju. Dobavljači će prestati da isporučuju ljekove (i oni potražuju značajna sredstva od Fonda ), a samim tim bićemo prinuđeni da obustavimo izdavanje ljekova na recept do izmirenja duga.
Svi naši pokušaji da stupimo u kontakt sa nadležnima u Fondu ostali su bez rezultata. Takav ignorantski odnos Fonda nas je duboko povrijedio, gledajući iz profesionalnog, ali i ljudskog aspekta.
Pokušavajući na razne načine da dođemo do informacija, saznali smo jedino da Fond nema novca i da se ne zna kada će imati. S druge strane, iz izvora u Ministarstvu finansija dobili smo oprečnu informaciju. Rečeno nam je da je samo prošle nedjelje uplaćeno 12,5 miliona eura na račun Fonda.
Direktor Fonda uvjerava javnost da snabdijevanje ljekovima nije ugroženo zbog dugova koji su nastali u prethodnom periodu. Činjenice, međutim, govore suprotno. Kristalno je jasno da je cijeli lanac od vitalnog interesa pred kolapsom.
“Kao odgovorni ljudi, a u nedostatku bilo kakve komunikacije sa Fondom, osjetili smo potrebu da upozorimo javnost na to, kao i da sa građanima podijelimo svoje probleme, koji bi uskoro mogli postati i njihovi”, zaključuje se u saopštenju Udruženja privatnih apoteka „Pharmacija plus“.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spajić: Ja sam dijete Zapada, zašto mi ne napravimo Crnogorski svijet?

Ministar u Vladi Zdravka Krivokapića Milojko Spajić bio je gost današnje Drugačije radio veze. Trenutno …