Građani nezainteresovani za legalizaciju, čekaju se novi zakoni

Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. godine kojim je započet proces legalizacije bespravnih objekata biće zamijenjen sa nizom zakona koje priprema Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva do decembra prošle godine predato je 52.303 zahtjeva za legalizaciju, bilo je obrađeno 45.000 zahtjeva i legalizovano 1.185 objekata. Ove godine predato je još samo 1.700 zahtjeva što dovoljno govori o zainteresovanosti građana za ovaj proces.

Kako su kazali Pobjedi pristupilo se izradi nacrta zakona o legalizaciji bespravnih objekata, kao i niza drugih koji se tiču pitanja od značaja za planiranje prostora i izgradnju objekata, kao što su uslovi za vršenje djelatnosti u oblasti izgradnje objekata, uloga Inženjerske komore u sistemu, i dr.

Do donošenja novih zakona legalizacija se obavlja po važećem zakonu – kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizama dodajući da će dosadašnji zakon biti podijeljen u nekoliko zakona, a biće donešen i poseban akt kojim će se propisati status Inženjerske komore.

Konsultacije
Navode takođe da je tokom jula i avgusta tekuće godine sproveden postupak konsultovanja zainteresovane javnosti u vezi sa izradom nacrta zakona, u skladu sa odredbama Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, čiji su rezultati ukazali na značajne probleme u sprovođenju zakona i neophodnost promjene značajnog broja odredbi važećeg zakona.

Radna grupa za izradu nacrta zakona forimirana je rješenjem ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od 31. avgusta ove godine, u čijem su sastavu predstavnici Ministarstva i Zajednice opština Crne Gore – kazali su iz MEPG.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …