Udarne vijesti

Medojević: Budžet je veleizdajnički, ali neću da rušim jedinstvo DF-a i parlamentarnu većinu

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je u razgovoru za Pobjedu da je predloženi budžet školski primjer antidržavnog i veleizdajničkog odnosa ministara i Vlade, koji umjesto državničkog, reformskog i odgovornog pristupa, u temelje javnih finansija postavljaju tempiranu bombu socijalne demagogije i populizma.

Medojević je dodao da je, kada je u pitanju odnos prema budžetu, ostao u manjini ali da neće da ruši jedinstvo DF-a i parlamentarnu većinu. Lider PzP-a smatra da su izbori jedino rješenje.

Krivokapić i Spajić su politički amateri koji ne znaju da će sa ovim neodrživim povećanjem minimalne zarade otvoriti „Pandorinu kutiju“ i poplavu zahtjeva za povećanjem zarada u javnom sektoru jer će svi svoje zarade sada upoređivati sa minimalnom – rekao je Medojević za Pobjedu.

Čeka nas, kako navodi, talas populizma i zahtjeva za povećanjem zarada u školstvu, zdravstvu, policiji, državnoj upravi…

I to će poslije biti teško vratiti u ravnotežu i sprovesti neophodne mjere štednje radi ozdravljenja javnih finansija. Mickej je možda naivno povjerovao da će biti slavljen, ali će brzo biti suočen sa masovnim nezadovoljstvom, štrajkovima i nekontrolisanim zahtjevima za povećanjem zarada, penzija, socijalnih nadoknada što će ovaj budžet pretvoriti u budžet plata i socijalnih davanja. Programske aktivnosti i kapitalni budžet će biti žrtve nekontrolisanih pritisaka za isplate zarada, tvrdi lider PzP-a.

Prema njegovim riječima, budžet će biti „kasica prasica“ bez ikakvih razvojnih mehanizama ili politika koje će sanirati dugogodišnju pogubnu politiku DPS-a.

Ovo će biti ulazak u spiralu uvećanja javne potrošnje i stalnih pritisaka na rashodnu stranu budžeta. Niko neće steći slavu preko ovoga programa „Evropa sad“. Teška destrukcija javnih finansija i političkog sistema države. Izbori su jedini spas. Što prije, to bolje – naveo je on.

Kao neko ko se tranizicijom i reformama bavi profesionalno i naučno, kako je dodao, ima veći stepen odgovornosti od drugih kolega iz vladajuće većine.

Moja patriotska obaveza je da upozorim sve kuda vode ovakvi populistički projekti i igranje sa javnim finansijama države. Ostao sam u manjini u okviru vlasti i ja ne želim da ugrožavam jedinstvo DF i parlamentarnu većinu. Ali, brzo ćemo vidjeti ko je bio u pravu. Neću biti zadovoljan ako se opet pokaže da sam bio u pravu – naveo je on.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Medigoviću nanogica 75 dana za milionsku štetu na petrovačkom šetalištu

Nekadašnji potpredsjednik Opštine Budva i visoki lokalni funkcioner Demokratske partije socijalista u metropoli turizma, Milenko …