Udarne vijesti

Nezaposlenost za godinu porasla 18,6 odsto

Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje, na evidenciji se nalazi 55.924 registrovanih nezaposlenih osoba, a taj broj na isti dan prošle godine je iznosio 47.136, što ukazuje da je nezaposlenost za godinu porasla za 8.788 lica ili 18,6 odsto.

To je na godišnjoj konferenciji za medije saopštio v.d. direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Goran Folić.

Kako je istakao, stopa registrovane nezaposlenosti trenutno iznosi 24,1 odsto što je rast od 3,8 procentnih poena, u odnosu na uporedni period lani.

Folić smatra da je pandemija koronavirusa prekinula pozitivne trendove na tržištu rada Crne Gore koji su trajali od decembra 2017, a da su od marta 2020. do maja 2021. godine zabilježeni negativni trendovi koji se ogledaju u povećanju registrovane nezaposlenosti.

Dodaje da je ovogodišnja turistička sezona dovela do stabilizacije i smanjenja nezaposlenosti od kraja maja do septembra, od kada “zbog sezonskog karaktera privrede, dolazi do blagog rasta nezaposlenosti”.

Folić je istakao i da se na evidenciji Zavoda nalazi alarmantno visoko prisustvo osoba koji ne traže aktivno posao, već se su se na Biro prijavljivali i i dalje se prijavljuju zbog ostvarivanja određenih prava.

“Riječ je o osobama koje zaista jesu nezaposlene i ispunjavaju uslove za prijavu i pomoć, ali u stvari i ne traže zaposlenje jer ili rade na crno ili ih neko drugi izdržava. Primijećeno je i nije tajna da se broj prijavljivanja na evidenciju upravo povećavao kad god bi se najavila neka vanredna jednokratna pomoć za nezaposlene, kao što je to i bio slučaj u ranija dva navrata. Posljednih mjeseci zabilježen je rast evidentiranih lica ženskog pola zbog najava da će se “majkama sa troje i više djece” vratiti naknade. Ovih dana takođe, zbog predloga da svi nezaposleni u Crnoj Gori dobiju mjesečnu naknadu od 100 eura”, rekao je Folić precizirajući da je od početka pandemije mjesečni prosjek prijavljenih na Biro bio oko 3.850 lica a dnevni čak 175.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …