Udarne vijesti

Značajan potencijal za saradnju u oblasti unapređenja infrastrukture i povlačenja EU sredstava

„IRF je privrednicima, u kojima je mjesto realizacije investicije Bijelo Polje, do sada odobrio 401 kredit u ukupnom iznosu od 69,7 mil eura“, saopšteno je danas na sastanku predsjednika Odbora direktora IRF-a, Velizara Kaluđerovića, i izvršne direktorice, dr Irene Radović, sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje, Petrom Smolovićem, i njegovim timom. Na sastanku je ocijenjeno da postoji značajan potencijal za proširivanje saradnje, pogotovu u oblasti unapređenja lokalne infrastrukture i povlačenja EU i drugih fondova.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje bilo je riječi o mogućnosti za proširivanje saradnje, kao i potencijalnoj saradnji kroz uparivanje bespovratnih sredstava koje Opština opredjeljuje za razvoj preduzetništva sa kreditnim sredstvima IRF-a. Predsjednik opštine je kazao da je u prethodnom periodu ostvarena konsolidacija javnih finansija, te da je Opština preduzela brojne aktivnosti i donijela mjere koje su doprinijele unapređenju biznis ambijenta i stvaranju uslova za jačanje preduzetništva i privlačenje investicija. Smolović je kazao da je prioritet Opštine u narednom periodu stvaranje, prije svega, infrastrukturnih pretpostavki za dalji razvoj, pa je u tom pravcu ključno riješiti pitanje seoskih puteva, što bi doprinijelo razvoju poljoprivrede i drugih djelatnosti i sprečavanju odliva stanovništva. Ocijenio je da su prioritetne investicije lokalne uprave usmjerene na unapređenje postojeće i izgradnju nove infrastrukture, vodosnabdijevanja, saobraćaja i uređenja javnih površina, te zaštitu životne sredine.

Izvršna direktorica, Irena Radović, je kazala da je IRF u prethodnom periodu obezbijedio uslove da institucija funkcioniše na zdravim, profesionalnim i stručnim osnovama. „Otvoreni smo prema svim projektima koji su kvalitetni i zdravi i koji doprinose razvoju crnogorske ekonomije“- kazala je ona. Izvršna direktorica je ukazala da postoji snažan potencijal za povlačenje EU sredstava kroz WBIF i druge mehanizme. Ona je iskazala očekivanje da bi i IRF u narednom periodu mogao biti prepoznat kao finanasijska institucija koja može da bude partner u povlačenju ovih sredstava, te da je važno da opštine koriste ovaj raspoloživi finanasijski potencijal. Saopštila je da je IRF u prethodnom periodu obezbijedio dovoljno finansijskih sredstava za kreditiranje opština i privrede od međunarodnih kredibilnih kreditnih institucija, sa posebnim fokusom na finasiranje tzv. zelenih projekata. „Pažljivo pratimo potrebe opština, privrede i tržišta i shodno tome unapređujemo postojeće i razvijamo nove kreditne linije“ – ocijenila je direktorica.

Tokom radne posjete Bijelom Polju, menadžment IRF-a se sastao i sa predstavnicima opštinskog Savjeta za ekonomski razvoj. Na sastanku je razgovarano o budućim modalitetima podrške i saradnje, kao i o mogućnostima za dodatno relaksiranje uslova za kreditnu podršku. Na sastanku je bilo riječi o biznis barijerama i kreditnim linijama koje pruža IRF, kao i o konkretnim projektima kao što je Otkupni centar poljoprivrednih proizvoda. Predstavnici IRF-a su istakli da su uslovi kreditne podrške uslovljeni pravilima koje određuje regulator i međunarodne kreditne institucije, ali da su sredstva dostupna po najpovoljnijim uslovima na finansijskom tržištu. Za investicione projekte preduzeća čije je sjedište na sjeveru kamatna stopa je 0,5% niža, a dodatno 0,2% kod investicija koje uključuju zapošljavanje mladih, saopštila je direktorica. Na sastanku je ocijenjeno je da postoji prostor za uključivanje predstavnika IRF-a u rad Savjeta za ekonomski razvoj.

Tokom posjete Opštini Bijelo Polje, menadžment IRF-a posjetio je kompaniju „Mesopromet“ koja se se bavi otkupom, proizvodnjom, preradom i prometom mesa i mesnih prerađevina, a koja je u više navrata koristila kreditnu podršku IRF-a.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …