Udarne vijesti
milatovic

Milatović na Instagramu: Plate veće već od januara

Informisanje građana i transparentnost rada su prioritet
Najveći rizik programa Evropa sad! je njegovo neusvajanje
Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović tokom dana odgovara na pitanja građana na svom Instagram nalogu.
Kako je u centru svih političkih, ideoloških i društveno važnih inicijativa upravo građanin, on je putem ove društvene mreže ostvario kontakt sa građanima, gdje je odgovarajući na njihova pitanja, približio i podrobnije objasnio programe i politike koje su predmet njihovog interesovanja.
Građani su ovu priliku iskoristili i od ministra tražili objašnjenje da li će biti povećanje plata od januara, koji su rizici programa Evropa sad! kao i koji su razlozi sumnje koja je prisutna kod velikog broja građana. Nadalje, građane je interesovalo da li će ovaj projekat dovesti do porasta nezaposlenosti i šta će značiti ako poslanici ne usvoje prateće zakone koji se odnose na poresku reformu.
Ministar je odgovarajući na brojna pitanja istakao da će usvajanje Evropa sad! i Budžeta za 2022. godinu dovesti do povećanje januarskih zarada onako kako je projektovano kroz ovu programsku reformu. On je podsjetio da je objavljen i kalkulator koji građanima može pomoći da izračunaju koliko ih povećanje očekuje.
Ministar je objasnio da program Evropa sad! za sobom donosi upravo povećanje zaposlenosti i smanjenje sive ekonomije kao hroničnog problema našeg društva. On je kazao da razumije skepsu koja je prisutna kod građana jer su dugo živjeli sa lažnim obećanjima.
„Ljudi su zabrinuti zbog procesa tranzicije kroz koji prolazimo, nenaviknuti su na strogu fiskalnu politiku i igru po pravilima“, odgovorio je Milatović.
Kao najveći rizik programa naveo je njegovo neusvajanje. „Sve drugo što se može desiti su izazovi na koje se može odgovoriti adekvatno i u svakom momentu imati održiv sistem“, kazao je.
Na pitanje kako i na koji način se pomaže penzionerima, Milatović je odgovorio da je u protekloj godini izdvojeno 5.53 miliona za pomoć penzionerima. Kroz dva paketa mjera podrške penzineri su podržani sa novčanom pomoći u iznosu od 50 € i 40% umanjenim računima za električnu energiju. On je dodao da je sada za penzionere opredijeljena jednokratna novčana pomoć u iznosima od 100 € i 30 €.
„Ova godina je bila teška, ali inkluzivna, pa ni u jednom momentu nismo posegnuli za smanjenjem penzija. Uspjeli smo da održimo nivo, a svaka naredna godina, pa i mjesec donijeće boljitke. U narednih 13 mjeseci tri puta ćemo podići penzije.“, napisao je Milatović.
Ministar nastavlja da odgovara na pitanja građana.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …