Udarne vijesti

Vuković: Podgorica doživjela najintenzivniju transformaciju u svojoj istoriji

Povodom 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice, danas je u Muzičkom centru Crne Gore održana svečana sjednica Skupštine Glavnog grada.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih, čestitao je Dan Glavnog grada i podsjetio na 19. decembar 1944. godine, kada su borci narodnooslobodilačke vojske vodili bitku za slobodu.

„Nećemo zaboraviti one koji su u najtežim trenucima istorije čovječanstva, u borbi sa fašizmom, pokazali moralnu čvrstinu, hrabrost i suprostavili se zlu. Svakog 19. decembra moramo se sjećati onih koji su u tim hladnim danima podarili slobodu svom gradu, ne žaleći svoje živote“, kazao je Suhih i dodao da njegujući i poštujući antifašizam kao univerzalnu tekovinu, ostajemo na civilizacijskom putu koji baštini neprolazne multikulturalne i multietničke vrijednosti.

Gradonačelnik dr Ivan Vuković čestitajući građanima 77 godina od oslobođenja Podgorice, naglasio je da svake godine ovaj veliki praznik Glavni grad obilježava sa osjećajem ponosa i posebnog pijeteta prema onima kojima dugujemo šansu da živimo slobodni i dostojanstveni.

“Ravno osam decenija od istorijskog Trinaestojulskog ustanka, prvog takve vrste u tada porobljenoj Evropi, o čijem podizanju je odluka donijeta nedaleko odavde, u Stijeni piperskoj, nastavljamo da koračamo putem koji su, svojim veličanstvenim primjerom, trasirali naši preci”, podsjetio je Vuković, dodajući da je proslava Dana Podgorice prilika da sumiramo utiske o urađenom tokom protekle godine.

“Gotovo nepodijeljeno je mišljenje da je Podgorica, u prethodnom periodu doživjela najintenzivniju transformaciju u svojoj istoriji. U vremenu koje će naša generacija zapamtiti kao najmanje humano, naš grad nikada nije bio humaniji za život. U vremenu apatije i pesimizma, u Podgorici se osjeća nova energija i živi nada u bolje sjutra. U vremenu opšte stagnacije i, kada je Crna Gora u pitanju, civilizacijske regresije, naš grad snažno ide naprijed”, kazao je Vuković i čestitao dobitnicima ovogodišnjeg prestižnog priznanja, Nagrade 19. decebra.

“Vjerujući, kako je to, citirajući vojvodu Marka Miljanova, često znao da pomene Rajo Prelević, „da koji i mala dobra čini, on će i velika kad mogne“. Vjerujući, kako svjedoči primjer našeg „Zelenila“, da svaki novi dan predstavlja novu priliku za to. Vjerujući, kako dokazuje naša Sneža Burzan, da se dobro uvijek dobrim vraća, nastavićemo da radimo za dobro Podgorice i dobro naših sugrađana. Neka sunce našeg grada vječno sja i nek’ je vječna Crna Gora!”, zaključio je Vuković.

U ime dobitnika Nagrade 19. decembar, prisutnima se obratila Daca Popović, direktorica privrednog društva Zelenilo doo.

“Ova nagrada pokazatelj je da smo na pravom putu i da se ipak cijeni sve ono što smo uradili i što i dalje radimo za naš grad i naše sugrađane. Podgorica sada ima mnogo ljepše lice, a rezultat marljivog rada vidljiv je u svim djelovima grada. Moram istaći da sam ponosna što pripadam jednom vrijednom, odgovornom i posvećenom timu i što sam ja, samo prva među jednikima”, kazala je Popović i zahvalila Glavnom gradu i kolegama iz drugih privrednih društava na nesebičnoj podršci prilikom realizacije brojnih projekata.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …