Udarne vijesti

Nestao ribolovac u moru kod Valdanosa


Pomorsko operativi centar UPSUL saopštio je da je u moru kod Valdanosa nestao ribolovac, a potraga za njim trenutno je obustavljena zbog izuzetne zamućenosti vode zbog uticaja većih talasa i morskih struja.

UPSUL je, sinoć u 19.15 sati, primio informaciju da se jedan pecaroš predveče otisnuo na more u uvali Kruče kod Starog Ulcinja, a da je porodica izgubila svaki kontakt sa njim.

Kako su saopštili, ustanovljeno je da se radi o starijoj osobi, koja je upravljala sa malim čamcem od tri metra.

Vremenski uslovi nijesu bili povoljni, jer je duvao jak sjevero-istočni vjetar koji je na momente dostizao udare i do 40 čvorova.

Operateri na POC su odmah putem VTMIS radarskog sistema pokušali da detektuju mali čamac ali nije bila vidljiva ni jedna radarska meta. U isto vrijeme odmah je isplovio spasilački čamac SAR-5 sa spasiocima i pripadnikom Sektora granične policije Bar. Sama pretraga se odvijala od uvale Utjeha do uvale Valdanos sa termalnim kamerama i noćnim dvogledima, ali uslijed veoma loših vremenskih uslova akcija je bila prekinuta oko 22:00 časova. Paralelno sa SAR akcijom kontaktiran je MUP CB Bar da preko baznih stanica detektuje zadnju poziciju nestalog pecaroša – navode iz Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama.

Takođe, koordinisanom akciji su bili uključeni MUP OKC 112 i NCC Podgorica, gdje su preduzete aktivnosti na angažovanju FRONTEX helihopetara iz Italije, koji se nije uspio do sada da poleti zbog jakih udara sjevernog vjetra.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarka: Transformacija Nacionalnih parkova, jači Eko fond, podsticaji…

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu …