Udarne vijesti

DF traži da minimalna plata bude 650€

Poslanički klub Demokratskog fronta predložio je amandman kojim se traži da minimalna plata u Crnoj Gori bude jednaka minimalnoj potrošačkoj korpi.

Minimalna potrošačka korpa je trenutno 650 eura. U dopisu Skupštini oni obrazlažu da predložena minimalna zarada od 450 eura ne postiže cilj koji ta odredba treba da ostvari.

“Taj iznos značajno je, već sada niži od minimalnog iznosa potrebnog za obezbjeđenje elementarnih životnih potreba građana, te se njime defakto institucionalizuje životni standard ispod niova granice siromaštva”, piše u dopisu.

“Predloženim setom zakona koji prate predlog povećanja minimalne zarade, uvodi se povećanje poreza, akciza, uvđenje novih dažbina, što će nužno dovesti do povećanja cijena osnovnih životnih namjernica. Time se automatski obezvređuje predloženo povećanje minimalne zarade. To su zamke kojima se s jedne strane stvara privid poboljšanja standarda, a s druge uzima što je dato, pa i više od toga, dalje guraju već osiromašene građane u još dublji finansijski bezdan”, navodi se u amandmanu.

Dodaju da izjednačavanje minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe je i finansijski održivo jer statistički podaci o potrošačkoj korpi je i finansijski održivo jer “statistički podaci o potrošačkoj koripi nisu puka projekcija novca koji je potreban za biološki opstanak već podatak koji pokazuje koliko svaki građanin minimalno mora i zapravo svakog mjeseca potroši da bi obezbjedio osnovne životne uslove sebi i užoj porodici. To znači da su robe i usluge koje su nužno konzumirane tokom jednog mjeseca, morale biti proizvedene.”

“Vezivanjem minimalne zarade za minimalnu potrošačku korpu radnicima se isplaćuje minimum vrijednosti koje su proizveli i sprečava da inflacija “pojede”njihovu platu”, zaključuju poslanici DF u amandmanu.

RTCG

Detalji bizniscg