Udarne vijesti

Odbor nije podržao zakon o budžetu: Planiraju gradnju bolnice, a Crnoj Gori fali 500 do 600 ljekara

Predloženi zakon o budžetu za narednu godinu ostao je juče bez podrške članova Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Pojedini predstavnici parlamentarne većine saopštili su da su uvijek za opciju da se povećava standard građana, ali da će se ovog puta izjasniti uzdržanim iz razloga što je izostala saradnja Vlade sa njima. Imaju, kako su rekli, brojne zamjerke po mnogim segmentima….

Iako je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog starnja Janko Odović obrazlagao kako su vidljiva povećanja sredstava za mnoge oblasti kojim se bavi ovo skupštinsko tijelo, poslanike takav istup nije ubijedio da promijene mišljenje.

Duža diskusija, između ostalog, vodila se zbog planova o gradnji bolnica, pa je čelnik ovog Odbora Srđan Pavićević (Ura) pitao predstavnike Ministarstva

zdravlja kako je za gradnju gradske bolnice u Podgorici izdvojeno samo 100.000 eura. Luka Đukanović iz resora ministarke Jelene Borovinić-Bojović, pojasnio je taj iznos predviđen samo za administraciju i pripremu projekta, navodeći da imaju problem sa projektnom dokumentacijom. Nemaju završen glavni projekat, a precizirano je otprilike da bi se bolnica gradila na lokaciji gdje je bila kasarna u Maslinama.

Pavićević mu je, međutim, odgovorio da ima prostora da se gradi novi klinički centar, a ne gradska bolnica. Smatra da bi ta ustanova trebalo da se nalazi preko puta sadašnjeg Kliničkog centra, iza RTCG-a, gdje je bio u planu da se pravi hotel. Taj prostor, dodao je on, opterećen je svojinskim razmiricama koje treba sudski da se regulišu.

Tu bi, prema njegovim riječima, trebalo da se preseli kompletan tercijalni nivo, i da se sistemom podzemnih hodnika poveže sa današnjim Kliničkim centrom, na način da se dobije medicinski kvart, kao svuda u svijetu.

“Bolnica Klinički centar je gradska bolnica, napravljena 1974. godine za Titograd, Danilovgrad i Kolašin. Ta bolnica ima mogućnost da ostane gradska bolnica za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin “, kazao je on, dodajući da je sve vrlo jasno i da samo treba pitati struku.

I poslanik Vladimir Dobričanin (DF) smatra da ne postoji opravdanje za gradnju nove bolnice u Podgorici, navodeći da je ulaganje u Klinički centar strateški nacionalni interes. Kaže da, imajući u vidu dnevni broj slobodnih kreveta na nivou Crne Gore, mi imamo višak, a ne manjak.

Problematizovao je što jedan dio Primorja ima jednu bolnicu, drugi dio drugu koja će se renovirati, te je rekao kako se niko ne pita da li ih treba objediniti.

“Ako imate pacijenta koji ima krvarenje u mozgu i stomaku, gdje ćete ga voditi? U ovu prvu bolnicu u Kotoru ili u ,,Vaso Ćuković“ (u Risnu) – u Kotoru nema neurohirurga, a u ovoj drugoj nema opšteg hirurga. Da li smo se o tome pitali, da napravimo objedinjenu bolnicu u okolini Tivta, Kotora, da zamijenimo Meljine. Kada tamo uđete ko da ste ušli u 1983. godinu. Ona je svedena na nešto što je muzej “, rekao je Dobričanin.

Pitao je i koji doktori bi radili u novoj bolnici u Podgorici kada fali 500 do 600 doktora zdravstvenom sistemu Crne Gore.

“Vi u ovim bolnicama nemate doktora, pođite na sjever, periferiju”, rekao je on.

Prokomentarisao je, obraćajući se Pavićeviću, kako su raspisali oglas za zapošljavanje na kardiohirugiji, ali da se niko nije javio.

“Sačekajte da se završi epidemija, pa da vidite kada krene odlazak ” rekao je Dobričanin.

Poslanica Tamara Vujović (Demokrate) je kazala da na Primorju ima zdravstvenih ustanova, ali da se postavlja pitanje kvaliteta z