Udarne vijesti

MKI partner na značajnom projektu

Ministarstvo kapitalnih investicija je partner na INTERREG ADRION projektu SEAVIEWS (Sector Adaptive Virtual Early Warning System for marine pollution) koji ima za cilj podizanje svijesti javnosti o sprečavanju i upravljanju zagađenjem mora, jačanje kapaciteta i izgradnje kulture upravljanja životnom sredinom. Ovim projektom želi se povećati kapacitet za transnacionalno rješavanje problema životne sredine, fragmentacije i zaštite obilježja ekosistema u ADRION regiji. Ciljevi projekta biće ostvareni na tri načina:

Razvojem inovativnog virtualnog sistema ranog upozoravanja za sprječavanje i upravljanje zagađenjem mora iz različitih izvora.

Formiranjem Kancelarije za sprječavanje zagađivanja mora pružiće se novi okvir koji se bavi razmjenom znanja na transnacionalnom nivou, jačajući istovremeno regionalnu saradnju.

Izradom akcionog plana usmjerenog na izmjenu nacionalnih i regionalnih strategija za unaprjeđenje zaštite životne sredine u moru u ADRION regiji.

Pored Ministarstva kapitalnih investicija Vlade Crne Gore, projekat realizuju Nacionalni Tehnički Univerzitet iz Grčke, Nacionalni međuuniverzitetski konzorcijum za nauke o moru (CoNISMa) iz Italije, Fakultet brodomašinstva i brodogradnje – Univerzitet Zagreb iz Hrvatske, E-Institut iz Slovenije, Univerzitet Tirana iz Albanije, Komora za razvoj grčkih ostrva iz Grčke, kao i pridruženi partneri Institut Ruđer Bošković iz Hrvatske, Grčko Udruženje Marina, Helensko udruženje za zaštitu morske okoline, Institut za energiju za jugoistočnu Evropu iz Grčke, Fakultet za pomorstvo – Univerzitet Crne Gore i Montenegro Biznis Alijansa iz Crne Gore.

Projekat se finansira iz IPA II i ERDF sredstava u iznosu od 1.493.394,44 EUR (85%) sa nacionalnim kofinansiranjem u iznosu od 263.541,00 EUR (15%). Za Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore, kao partnera na projektu je opredjeljeno 261.000,00 EUR, od čega je kofinansiranje 221.850,00 EUR, a nacionalna kontribucija 39.150, 00 EUR.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …