Udarne vijesti

Borelj: Ruski napad na Ukrajinu neće proći bez posljedica

Bilo kakva agresija protiv Ukrajine neće proći bez političkih posljedica i visokih ekonomskih troškova za Rusiju, rekao je danas u Evropskom parlamentu visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Džozef Borelj, ali i dodao da će EU prije svega nastojati da spriječi eskalaciju napetosti između dvije zemlje.

“Bilo kakva agresija protiv Ukrajine neće proći bez političkih posljedica i visokih ekonomskih troškova za Rusiju”, rekao je Borelj evroparlamentarcima. Ukrajina, Evropska unija i Sjedinjene Države već nedjeljama optužuju Rusiju da planira napad na Ukrajinu.

Rusija od novembra na neobičan način gomila vojnike i oružje uz granicu s Ukrajinom. Ukrajina je naš strateški partner i naravno da nas zabrinjava gomilanje ruskih snaga”, rekao je Borelj i ponovio nepokolebljivu podršku Unije suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

Iako Rusija gomila snage na svojoj teritoriji i time ne krši međunarodno pravo, Borelj smatra da je s obzirom na ranija događanja zabrinutost Ukrajinaca sasvim opravdana. Najavio je novi finansijski instrument kojim će se pružiti sanitetska i logistička podrška Ukrajini za jačanje njene otpornosti koja ne uključuje i oružje.

Prema NATO-u, Rusija je rasporedila između 75.000 i 100.000 vojnika, a Zapad strahuje da će se ponoviti 2014. godina, kada je Rusija anektirala poluostrvo Krim. Proruski separatisti iste godine su zauzeli dio istočne Ukrajine, regije Donjeck i Lugansk. U sukobima koji traju već sedam godina poginulo je više od 13.000 ljudi.

“Treba očekivati najbolje, a pripremiti se za najgore”
Borrelj je pozvao Rusiju da se vrati za pregovarački sto uz posredništvo Francuske i Njemačke.

Nezavisne