Udarne vijesti

Važna poruka Milatovića iz Brisela

Delegacija Crne Gore, predvođena ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, na međuvladinoj konferenciji Crne Gore i Brisela.

Fotografija 1: Milatović i Kordić iz Brisela: Članstvo u EU strateški prioritet Vlade

“Imam zadovoljstvo da danas predvodim crnogorsku delegaciju koja će uskoro, na drugoj ovogodišnjoj međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i EU imati priliku da zemlje partnere i članice informiše o smjeru i svemu što je urađeno u prethodnih godinu dana od strane Vlade, a prije svega u dijelu koji se tiče unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ubrzanja strukturnih reformi u ekonomskom dijelu, ali i reforme javne uprave, a sve u cilju boljeg životnog standarda naših građana i u cilju ubrzanja procesa evropskih integracija Crne Gore”, izjavio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović predvodeći našu delegaciju na međunarodnoj konferenciji između CG I EU u Briselu.

U delegaciji je i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić koja je istakla da, druga po redu, politička Međuvladina konferencija zapravo predstavlja jedno odlično zaokruživanje rada Vlade u ovoj godini na polju evropskih integracija.

„Ovo je odlična prilika da Crna Gora, prije svega, ponovi svoju geostratešku opredijeljenost jasnog članstva u EU,

da pored tog svog spoljnopolitičkog prioriteta takođe naglasi i jasnu viziju i planove u oblasti vladavine prava, a da se i podvuku i drugi važni elementi za sveukupan napredak naše zemlje u ovom procesu, uključujući značajne mjere ekonomskog oporavka, koje od ove godine tretiramo u okviru tzv. klastera Temeljnja poglavlja. Ono što je naročito važno je da smo osnažili politički diijalog sa državama članicama Evropske unije, i upravo je ova međuvladina konferencija potvrda.“

Ministar Milatović je najavio da će predstaviti Akcioni plan koji je Vlada usvojila prethodne sedmice, a koji se tiče, prije svega, adresiranja ključnih prioriteta koji su spomenuti od strane Evropske komisije u ovogodišnjem Izvještaju o napretku, a sve u cilju da naredni bude što bolji kako bismo na taj način dodatno ubrzali proces pristupanja Crne Gore EU.

Političke međuvladine konferencije predstavljaju priliku za snaženje političkog dijaloga između država kandidata za članstvo u EU i država članica EU. Za Crnu Goru ova konferencija predstavlja dobru priliku da kroz jasnu viziju prioriteta za naredni period potvrdi da je članstvo u Uniji njeno strateško opredjeljenje i ključni vanjskopolitički cilj.

U ime Savjeta EU kojim trenutno predsjedava Slovenija, konferenciju će otvoriti DS Gašpar Dovžan, dok će Evropsku komisiju na konferenciji predstavljati komesar za proširenje Oliver Varhelji. Konferencija počinje u 18h, a nakon nje učesnici će se obratiti predstavnicima medija.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …