Udarne vijesti

Ukrajinac otvara fabriku peleta u Pljevljima

Izvršni direktor pljevaljskog Rudnika uglja, Milan Lekić i ukrajinski biznismen Oleksander Petrošenko, potpisali su danas ugovor o prodaji uglja, kojim je predviđeno snabdijevanje tim energentom novoosnovane fabrike za proizvodnju briketa i peleta u Pljevljima, Energy Industrial Holding.

Iz Rudnika uglja su saopštili da je ugovorom predviđeno da ta kompanija, prema važećim cijenama predviđenim za široku industrijsku potrošnju, idućih pet godina, isporučuje Energy Industrial Holdingu do čak 150 hiljada tona uglja godišnje.

“To je oko deset odsto isporuke Termoelektrani (TE) Pljevlja na godišnjem nivou. Riječ je o investiciji vrijednoj oko milion EUR, koja podrazumijeva nova radna mjesta za sugrađane i za koju sam se lično borio, jer sam u potpunosti svjestan šta za našu opštinu predstavljaju nova radna mjesta i novi industrijski pogoni”, rekao je Lekić.

Iz Rudnika su podsjetili da je Lekić, analizirajući tržište široke industrijske potrošnje, stupio u kontakt sa Petrošenkom koji je pokazao interesovanje za kupovinu određene količine uglja za potrebe osnivanja fabrike za proizvodnju briketa i peleta na teritoriji Crne Gore. Lekić je, kako tvrde, u proteklom periodu insistirao da Petrošenko planiranu investiciju preusmjeri u Pljevlja.

„Nakon što je, od nekoliko ponuđenih opcija, odabrana odgovarajuća lokacija i prostor za osnivanje fabrike, koji je u vlasištvu kompanije Castello Montenegro iz Pljevalja, na obostrano zadovoljstvo je odlučeno da se krene u realizaciju te značajne investicije“, saopšteno je iz Rudnika uglja.

Lekić je objasnio da Petrošenko već duži niz godina živi i radi u Crnoj Gori i da je riječ o rudarskom inženjeru, čovjeku koji uspješno posluje u Češkoj, Engleskoj i koji je slične industrijske pogone imao u Ukrajini.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Crna Gora dobila deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta. Iz Ulcinja…

Crna Gora je dobila deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta, odnosno oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta, riječ …