Udarne vijesti

Poznat datum od kada Hrvatska prelazi na euro

Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić u petak je u Rovinju izjavio da je zakon o euru u fazi izrade.

Njegov bi nacrt trebalo da bude objavljen sredinom januara dok se njegovo donošenje očekuje u aprilu iduće godine.

Uz taj zakon biće potrebno promjeniti 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata prije samog uvođenja evra, rekao je Marić na konferenciji “Hrvatska kao dio evrozone”, koja se održava u Rovinju u organizaciji Večernjeg lista i Istarske županije.

Vlada je 1. januar 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebalo da bude spremna za ulazak u eurozonu, a objava formalne odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu očekuje se sredinom iduće godine.

Od tog trenutka Hrvatska praktično ulazi u završnu fazu i sav ovaj posao koji radimo moramo još da ubrzamo jer je puno posla pred nama”, rekao je Marić, podsjećajući da će biti potrebno povući gotovo milijardu i sto miliona komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna te obaviti presnabdijevanje banaka, pošte, Fine i preduzetnika novčanicama i kovanicama evra.

Predstoji veliko prilagođavanje u finansijskom sektoru, te sve zajedno ima zajednički naziv, a to su “informisanje i zaštita potrošača kao integralni princip cijelog procesa koji vodimo”, prenosi T portal.

Detalji bizniscg