Udarne vijesti

Peripetija oko predloga DF-a

Iz DF-a su juče – nakon što su njihovi koalicioni partneri odbili predlog o formiranju nove vlade – najavili da će parlamentarnoj većini i političkim predstavnicima nacionalnih manjina ponuditi da vrate mandat građanima i idu na nove izbore.

Međutim, iz tog političkog saveza nisu željeli da kažu kako će stvoriti uslove za vanredne izbore.

Lideri DF-a su na presu u Skupštini dozvolili novinarima postavljanje samo dva pitanja, jer, kako su rekli, ne žele da konferencija skrene “s osnovne teme”.

Izbori bi se mogli dogodili ako se Vladi izglasa nepovjerenje u Skupštini, ili ako se parlamentu skrati mandat. Partneri DF-a u vlasti – kako sad stvari stoje – za te opcije nisu zainteresovani.

“Rušenje” Vlade u Skupštini, međutim, ne mora da vodi u nove izbore, jer onaj ko prikupi podršku četrdeset jednog poslanika, može da dobije mandat za sastav novog kabineta…

Spekuliše se da će Front ponuditi predlog za skraćenje mandata Skupštini, za čije je usvajanje potrebna većina glasova svih poslanika.

Parlament će se sjutra izjašnjavati o sudbini kabineta premijera Zdravka Krivokapića, ali poslanici DF-a, uprkos predlogu o novim izborima, kažu da neće podržati “rušenje” Vlade s DPS-om – niti će prisustvovati glasanju – jer, kako su pojasnili, “oni koji su pokrenuli inicijativu nisu dobro društvo za ovu priču”.

Oni misle da taj predlog neće rezultirati padom Vlade, odnosno da će ga podržati samo opozicioni poslanici, koji su ga i podnijeli.

Iz DF-a su, međutim, prije nekoliko dana saopštili da će Vladu,