Udarne vijesti

Važno saopštenje Uprave za šume

Na inicijativu Uprave za šume Crne Gore, juče je u prostorijama Uprave za inspekcijske poslove upriličen radni sastanak na kojem su prisustvovali VD direktora Uprave za šume mr Srđan Pejović, VD Pomoćnice direktora Jelica Paldrmić, načelnica Odsjeka za uzgoj i zaštitu šuma Zehra Demić i načelnik Odsjeka za uređivanje šuma Vitomir Tepavčević. Ispred Uprave za inspekcijske poslove sastanku su prisustvovali: Pomoćnica direktora u Sektoru za zaštitu životne sredine, bezbjednost i zdravlje ljudi, socijalne i dječje zaštite Višnja Orban, Pomoćnica direktora u Sektoru za međunarodnu saradnju Ana Vujošević, načelnica Odsjeka za praćenje propisa u oblasti inspekcijskog nadzora Ljiljana Jovović, Glavni inspektor šumarstva, lovstva i zaštite bilja Alija Bralić i republički inspektor šumarstva u Plavu Hakija Jasavić.
Na sastanku su izloženi aktuelni problemi sa kojima se Uprava za šume trenutno suočava u Andrijevici i Plavu, kao i oko prijave MANS za Rožaje, a koji su velikim dijelom i u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove, odnosno šumarske inspekcije. Zahvaljujući detaljnoj analizi spornih segmenata u određenim rješenjima republičkog inspektora i na osnovu razmjene argumenata, došlo se do zajedničkih zaključaka i odgovarajućeg rješenja pomenutih problema, obzirom da su istražne radnje u toku, uz prihvatanje sugestija kojima se na zakonski utemeljen način određeni tehnički propusti Uprave za šume mogu revidirati i ispraviti u narednom periodu, kako ne bi došlo do kašnjenja u izradi Godišnjeg programa gazdovanja šumama za 2022. godinu.
Konstatovano je da i Uprava za inspekcijske poslove takođe ima problem sa nedostatkom stručnog kadra, zbog čega je nemoguće ispratiti sve one aktivnosti u mjeri u kojoj bi to trebalo da se radi. Trenutno je na raspolaganju ukupno jedanaest šumarskih inspektora za cijelu Crnu Goru, što sigurno predstavlja ogroman problem kada je riječ o detaljnoj kontroli i prijavi bespravnih aktivnosti, zbog čega se dijelom i dešavaju određeni propusti. I pored tih nedostataka, nastoji se da kod problematičnih situacija u kontrolu idu po dva šumarska inspektora, kako bi se što prije reagovalo ukoliko je uočeno kršenje zakonskih propisa. Uprava za šume je snažno podržala dosadašnje i buduće aktivnosti šumarske inspekcije, sa naglaskom na još aktivnijoj kontroli i podnošenju krivičnih prijava za sve one bespravne aktivnosti koje inspektori uoče na terenu.
Na kraju sastanka, svjesni trenutnog, unazađenog stanja u šumarskom sektoru, kako zbog konstantnog nedostatka finansijskih sredstava i stručnog kadra, tako i zbog dosadašnjih bespravnih aktivnosti i nepoštovanja zakona, učesnici sastanka su se složili da je neophodno uložiti dodatne napore obje strane kako bi se stanje popravilo. Zaključeno je da je potrebno proaktivno jačanje međusektorske i međuresorne saradnje, a posebno saradnje šumarske inspekcije i Uprave za šume, zbog čega u budućem periodu treba češće organizovati ovakve sastanke predstavnika dvije institucije, gdje će biti razmjenjivani argumenti. Usaglašeno je da je šumarski sektor neophodno reformisati i razmjenom mišljenja iz različitih uglova pronaći najbolje rješenje kojim bi naše šume konačno bile zaštićene od bespravnih aktivnosti, kao i brojnih drugih problema, koji su se godinama unazad nakupljali. Potrebno je zajedničkim djelovanjem i aktivnom saradnjom pristupiti izmjenama određenih zakonskih rješenja, zbog kojih trenutno crnogorsko šumarstvo nailazi na brojne, bespotrebne probleme i kočnice u rješavanju istih.
Na kraju, Uprava za šume je pozdravila podršku predstavnika Uprave za inspekcijske poslove da istraje u svojim planovima, pozivajući ih na jačanje poslovne saradnje, obzirom na zajednički cilj, a to je zaštita i očuvanje nacionalnog šumskog dobra.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …