Udarne vijesti

Milioni eura za sistem za tranzit robe bez čekanja na granicama


Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) finansira IPA projekat „Razvoj novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS)“ za Upravu prihoda i carina Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,35 miliona eura, od čega 10% kofinansira Vlada Crne Gore, a 90% Evropska unija.
Projektom se uvodi Novi kompjuterizovani tranzitni sistem (NCTS) koji će omogućiti savremeno i efikasno upravljanje i kontrolu tranzitnih aktivnosti. Uvođenjem novog sistema biće značajno pojednostavljene procedure na graničnim prelazima jer će se omogućiti elektronsko carinjenje robe, odnosno sprovođenje tranzitnog postupka bez zadržavanja robe na granicama.
Pored jačanja administrativnih i operativnih kapaciteta Uprave prihoda i carina Crne Gore, ovaj projekat ima za cilj i unapređenje i usklađivanje njenog sistema sa evropskim sistemom za carinski tranizit u skladu sa Konvencijom o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvencijom o olakšicama u trgovini robom. Sve ovo podrazumijeva elektronsku komunikaciju carinskih organa svih država Evropske unije i drugih država članica Konvencije o zajedničkom tranzitu (Velika Britanija, Norveška, Island, Švajcarska, Lihtenštajn, Turska, Sjeverna Makedonija i Srbija).
Sprovođenje projekta je počelo u novembru 2018. godine i biće završeno u decembru 2022. godine. Njime je podržan proces modernizacije javne uprave u Crnoj Gori, u konkretnom slučaju Uprave prihoda i carina.
Implementacija NCTS sistema je i jedan od uslova za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 29 – Carinska unija.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …