Udarne vijesti

Odbor za zdravstvo skeptičan u vezi Maršalovog plana

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržao je juče Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru koji je Skupštini podnijela poslanica Branka Bošnjak, a koji se tiče povećanja zarada ljekarima i univerzitetskim profesorima. Odbor se saglasio da narednog utorka od ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović zatraže da prisustvuju Odboru za budžet i ekonomiju kako bi im pojasnili kako će se odraziti ukidanje doprinosa za zdravstvenu zaštitu na budžet građana, da bi mogli da se izjasne o Prijedlogu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koje predviđa ovu novinu. Sporno im je što o toj novini nije održana javna rasprava.

Govoreći o Prijedlogu Zakona o dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru poslanik Halil Duković (DPS) rekao je da je uvijek za povećanje zarada i profesorima i ljekarima ali da je skeptičan oko toga da li će to povećanje biti dugotrajno.

Ili se ovo radi da se dobiju politički poeni. Prvi put imamo Zakon koji utiče na budžet, a da nemamo prognozu kako on fiskalno utiče na budžet. Ne želim da se zdravstvenim radnicima sad povećaju plate pa da poslije nekog vremena od toga ne bude ništa. Moramo da imamo tačnu procjenu i imamo li novca za sve to – insistirao je Duković.

Odgovorila mu je Bošnjak, rekavši da ljekari i profesori moraju biti prepoznati u tom Zakonu te da se u Budžetu mora izdvojiti novac za povećanje zarada ovim kategorijama.Sredstva se moraju naći i to je jednoglasno

odlučeno. Napravili smo amandmane i dat je rok da se usklade kolektivni ugovori sa Zakonom. Dogovoreno je i da ukoliko previše budemo opteretili budžet, da se ide etapno na povećanja zarada, tako da smo za svaki kompromis – pojasnila je Bošnjak.

Predsjednik ovog Odbora Srđan Pavićević napomenuo je da je to tijelo samo zainteresovani Odbor, a da će se o svim tim pojedinostima govoriti na Odboru za budžet i ekonomiju u utorak.

Poslanik Boris Mugoša je predložio da se ovim dopunama da podrška ali da se utiče na Vladu da malo brže počne da ispunjava svoja obećanja.

Poslanik Ivan Mitrović rekao je da ne može da se izjasni oko „pustih obećanja Vlade“ prema kojoj je, kako je rekao, veliki broj poslanika iskazao nepovjerenje.

Saglasni su bili i kada je u pitanju povećanje dječijeg dodatka, a onda ga u budžetu nema. Tako da oni jedno pričaju drugo rade. Ne zamjerite nam ali imamo rezervu prema onome što radi Vlada i parlamentarna većina u proteklih godinu dana – istakao je on.

I Lidija Kljajić smatra isto.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Dogovorena vlast u Beranama: Todorović predsjednik Opštine

Dogovoreno je formiranje lokalne vlasti u Beranama i u njoj neće biti Socijalističke narodne partije, …