Udarne vijesti

Crna Gora prednjači u regionu po donacijama

Preko 12 miliona eura i više od 1400 donacija obilježili su 2020. godinu kada je riječ o filantropiji u Crnoj Gori. Vrijednost donacija po stanovniku iznosila je skoro 30 eura, što je ubjedljivo najveći iznos u regionu, saopšteno je na Nacionalnom forumu „Filantropija u Crnoj Gori danas“, koji je organizovao Fond za aktivno građanstvo, u saradnji sa Catalyst Balkans fondacijom.
Zabilježeni iznos donacija za 2020. je tri puta veći u odnosu na davanja u 2019. Čak tri četvrtine donacija bile su usmjerene ka savladavanju negativnih posljedica korona virusa, a na prvom mjestu se nalaze donacije pristigle iz poslovnog sektora. Ostali donatori su bili razni pojednici, dijaspora, udruženja, privatne fondacije i ostali, pokazalo je istraživanje „Crna Gora daruje“.
Preliminarni rezultati za 2021. pokazuju da je zabilježeni iznos davanja u filantropske svrhe iznosio skoro 11 miliona eura. Darivanja u 2021 usmjerena su dominantno ka zdravstvu, a zatim podršci marginalizovanim grupama, smanjenju siromaštva, obrazovanju i ostalom.
Pored godišnjeg izvještaja, na Forumu je predstavljena i analiza poreskih propisa od značaja za razvoj filantropije u Crnoj Gori, kao i vodič za davanje pravnih i fizičkih lica u opštekorisne svrhe, a čiji je autor prof. dr Dragan Golubović, stalni član Savjeta eksperata za neprofitno pravo Savjeta Evrope. O podršci neprofitnim inicijativama za opšte dobro od strane poslovnog sektora kroz iskustvo rada NVO Aktivna Zona govorio je Miloš Marković, direktor organizacije.
Forum su organizovali Fond za aktivno građanstvo (FAKT) i Catalyst Balkans fondacija u okviru regionalnog projekta “UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače građansko društvo”. Projekat realizuje SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. Više podataka o istraživanju možete pronaći na linku.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …