Udarne vijesti
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na Zapadnom Balkanu

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD je na preporuku Stejt departmenta uvela sankcije za više lica srpske nacionalnosti, a koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

Jedno od lica, Zvonko Veselinović, je u medijima u Srbiji dovođen u vezu s sumnjivim privatizacijama na teritoriji Srbije, a sankcionisane su i neke firme u Srbiji čiji je on navodni vlasnik.

Administracija Džoa Bajdena, američkog predsjednika je nedavno najavila da će pooštriti sankcije kad je u pitanju korupcija na globalnom nivou. Magnitske sankcije, koje su primijenjene u ovom slučaju, predstavljaju grupu sankcija koje se odnose na korupciju i pranje novca.

Entoni Blinken, državni američki sekretar, rekao je da su sankcije uvedene u skladu sa ciljevima ovonedjeljnog Samita za demokratiju, a osim na zapadnom Balkanu sankcije su uvedene i pojedincima iz Ekvadora.

On je pojasnio da Sjedinjene Države uvode sankcije za 16 pojedinaca i 24 entiteta iz nekoliko zemalja Evrope i zapadne hemisfere.

Najviše imena na listi koju je objavila Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD su sa zapadnog Balkana, odnosno s teritorije Kosova i Metohije, a dva najpoznatija imena su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

“Nastavićemo da koristimo sva raspoloživa sredstva da razbijemo veze između kriminalnih aktivnosti i korupcije. Današnje akcije, sa odeljenjem Ministarstva finansija za korumpirane aktere povezane sa transnacionalnim kriminalnim organizacijama u El Salvadoru, na Kosovu i u Srbiji, dio su naših napora cijele vlade da prekinemo ove veze i unapredimo odgovornost za korumpirane aktere”, rekao je Blinken, a saopšteno je iz Stejt departmenta.

Kompletan spisak sankcionisanih pogledajte na LINKU

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …