Udarne vijesti

ASK pokrenula postupke protiv 46 poslanika

Agencija za sprečavanje korupcije, sumirajući rad u prvih devet mjeseci, kaže da je pod budnim okom pratila rad sadašnjih i bivših javnih funkcionera. Pokrenula je 46 prekršajnih postupaka protiv poslanika.

Agencija je ove godine imala, sudeći po podacima više posla nego prethodne.

“U domenu sprječavanja sukoba interesa Agencija je u prvih devet mjeseci ove godine, dala 1.378 mišljenja što je za 80,3 odsto više nego 2020”, istakla je predstavnica AKS-aMilena Kustudić.

Veliki broj podnijetih zahtjeva je zbog, kako kažu, povećanja broja novoimenovanih funkcionera. ASK je u oblasti provjere izvještaja o prihodima i imovini zaprimila 9.564 izvještaja.

“U smislu tačnosti i potpunosti podataka provjereno je 649 izvještaja, odnosno 73,4 odsto, od 884 koliko je predviđeno planom provjere za 2021”, napominje Kustudić.

Provjeru nijesu zaobišli ni sadašnji, a ni bivši funkcioneri. Za 20 trenutnih provjera će trajati do kraja godine, a protiv 154 nekadašnjih pokrenuti su prekršajni postupci, zbog nedostavljana izvještaja u roku od 30 dana po prestanku javne funkcije.

Agencija je u oblasti provjere prihoda i imovine kontrolisala poslanike i zbog kršenja zakona o sprečavanju korupcije, a protiv 46 pokrenula je upravne i prekršajne postupke.

“Nažalost nijesmo imali veliku podršku sa raznih strana političkog spektra. Upravo suprotno, imali smo pokušaj podrivanja rada Agencije od Ministartva finansija i samog ministra i određenih struktura u parlamentu”, naglašavaju u Agenciji.

Zbog kršenja antikorupcijskih zakona iz svoje nadležnosti, Agencija je u prvih devet mjeseci 2021. pokrenula više od 900 prekršajnih postupaka, dvostruko više nego 2020, a ukupan iznos izrečenih kazni iznosi nešto više od 104.000 eura.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …