Udarne vijesti

Ekonomski pomaci u sjenci političke nestabilnosti

Vlada Zdravka Krivokapića za godinu dana rada ostvarila je pomake u oblastima ekonomije, finansija, ali i borbi protiv kriminala i korupcije, kazao je dekan Falkulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, u emisiji “Okvir” na TVCG.

Tih uspjeha sigurno da ima i očigledno da je Vlada imala fokus na više stvari na ono što se odnosi na pojedinačni interes građana”, naveo je Blažić.

On je naveo da su ekonomski rezultati vidljivi i to je ono što, kako je kazao “godi uhu građana”.

Na drugoj strani je, kako kaže, jedna prilično zatvorena uprava.

“Moja percepcija jeste da uprava jeste postala transparentnija, ali je nažalost postala je stravično zatvorenija”, kazao je Blažić i dodao da mu na brojna pitanja niko iz Vlade nije odgovarao.

“Ja sve više živim u uvjerenju da ovdje narod služi institucijama”, poručio je Blažić.

Perić: Nije pokrenut društveni dijalog

Politički analitičar Srđan Perić kaže da je utiska da su ljudi nakon godinu nove Vlade slobodniji u iskazu i govoru.

“Čini mi se da nismo uspjeli da pokrenemo ključnu stvar za demokratiju, a to je da pokrenemo društveni dijalog”, naveo je Perić i dodao da je ključna odgovornost za to na Vladi i parlamentarnoj većini.

Izostala je kaže i obaveza Vlade da obezbijedi ključnu podršku javnosti, ali i parlamenta i obezbijedi stabilnu većinu.

“Ne možete vi očekivati stabilnu većinu i da uđete u Parlament i kažete da je to leglo nemorala”, naveo je Perić.

“Mislim da nikome ne pomaže i da je po malo je iritantno, ili po malo više, da govorite da ste najmoralniji čovjek na svijetu da ste najbolja Vlada u istoriji. Ja ću uporediti neke sastave da vidimo je li to zaista tako”, poručio je Perić.

Drecun: Ekonomski rezultati slaba utjeha kad nemate političku stabinost

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da Vlada opterećuju dva patriotizma koja su se razvila u Crnoj Gori – crnogorski i srpski.

“Niko ko je između nema pravo da postoji politički u Crnoj Gori”, naveo je Drecun.

Prepoznaje u Vladi, kako kaže, tri ministra koji su dobro radili svoj posao. Podsjetio je da su plate i penzije redovne, da se uradilo nešto i sa turizmom i budžetom.

“Ekonomski rezultati su vam jako slaba utjeha kad nemate političku stabinost, jer vi ne možete ništa da uradite na dugi rok”, poručio je Drecun.

Sošić: Vlada radi u nemogućim uslovima

Marko Sošić iz Instituta alternativa, navodi da su svi imali velika očekivanja. Podsjeća da je Vlada od prvog dana naišla na kritike iz vladajućih partija.

“Nama u civilnom sektoru jedno od iznevjerenih očekivanja je transparentnost, nešto gdje mi nismo dočekali preobražaj, ne bar onakav kakav smo očekivali”, naveo je Sošić.

Kaže i da je dobijaju informacije o radu prethodnih Vlada, ali ne i o radu sadašnje Vlade.

“Generalni sekreterijat Vlade, makar taj njegov vrha, taj za koji ja mislim da je sami centar netransparentnosti”, poručio je Sošić.

On je ipak poručio da ova Vlada radi u nemogućim uslovima.

TVCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …