Udarne vijesti

Dva crnogorska sela prepoznata na mapi Svjetske turističke organizacije

Svjetska turistička organizacija prepoznala potencijale Godinja i Gornje Lastve u okviru inicijative “Best Tourism Villages”.

Tokom Generalne skupštine UNWTO koja se održava u Madridu objavljeni su rezultati prvog izdanja inicijative “Best Tourism Villages/Najbolja sela u turizmu”, a među onim koja su odabrana u kategoriji za “Program unapređenja” su sela Godinje iz Bara i Gornja Lastva iz Tivta.

Kroz inicijativu “Najbolja sela u turizmu”, zemlje članice UNWTO imale su pravo da konkurišu sa po tri predloga, a od ukupno 174 prijave proglašena su 44 sela kao najbolja.
Dio ove inicijative je i “Program unapređenja” za koji je odabrano 20 sela iz cijelog svijeta, a Crna Gora je jedina zemlja iz koje su uvrštena čak dva sela.
Kroz pomenuti Program će ovim selima biti pružena podrška od strane UNWTO i njenih partnera, kako bi se postojeći potencijali poboljšali, a ponuda dodatno ispromovisala.

U pismu koje je generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili uputio ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću navodi se da će Godinje i Gornja Lastva dobiti podršku ove organizacije kako bi zajednički radili na unaprijeđenju uloge turizma u očuvanju ruralnih područja. U pismu je istaknuto da turizam bi trebalo da bude pokretač razvoja, kako bi se na pravi način valorizovala sela i očuvalo njihovo kulturno i prirodno bogatstvo, kao i autentične vrijednosti.

U okviru zasijedanja Generalne skupštine učestvuje 500 delegata među kojima su ministri turizma zemalja članica, predstavnici brojnih partnerskih organizacija, lideri iz privatnog i javnog sektora iz oblasti turizma. Crnu Goru na ovoj sjednici predstavlja v.d generalne direktorke za razvojne politike u turizmu u Ministartsvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević Slavuljica.

Generalna skupština prilika je i da se razgovara o odgovoru UNWTO na uticaj pandemije i međusobne saradnje zemalja članica. Tokom ovog važnog događaja za turizam, neke od glavnih tema bile su i inovacije, osnaživanje mladih i odnos turizma i ruralnog razvoja.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …