Udarne vijesti

Pročitajte kako se sada zakazuje specijalistički pregled kod ljekara

Novi sistem zakazivanja specijalističkih pregleda ”Brže do ljekara” značajno će rasteretiti nepotrebne birokratije izabrane ljekare, specijalistima na sekundarnom i tercijarnom nivou dati mogućnost da sami zakažu dodatane preglede i konsultacije, a pacijentima omogućiti da na jednostavniji i lakši način ostvare pravo na zdravstvenu uslugu koja im je neophodna.

Predstavljajući novi sistem zakazivanja, ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović pojasnila je kako će to izgledati u praksi.

” Kada specijalista u bolnici, nakon pregleda, zatraži pregled kolege, pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme kontrole. Taj pacijent se više, dakle, ne vraća kod izabranog ljekara samo zbog uputa. Tako štedimo vrijeme i pacijentima i izabranim doktorima” kazala je ministraka.

Ona je podsjetila da su izabrani ljekari bili nezadovoljni zbog vremena koje su trošili na pisanje uputa i izrazila očekivanje da će sada imati više mogućnosti da se posvete pacijentima.

”I same građane ohrabrujemo da podignu ljestvicu očekivanja od svojih izabranih ljekara. Oni nijesu, kako ih dio javnosti doživljava samo put do specijaliste, već su nadležni da tretiraju makar 70 odsto zdravstvenih problema pacijenata” poručila je dr Borovinič Bojović.

Kao prednosti novog sistema zakazivanja ministarka je navela i produženo vrijeme za prvi pregled kako kod izabranog doktora tako i kod specijalista na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite te mogućnost za podrobniji pregled, i u konačnom kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Dr Borovinić Bojović je zahvalila kolegama na predanom radu i angažavonju da bi ovaj sistem profunkcionisao i naglasila kako je ovo jedno u nizu zančajnijih dostignuća u prvoj godini rada resora zdravlja, a koja je obilježena fokusom na borbu protiv pandemije.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore, dr Ljiljana Radulović rekla je da se za deset dana, u prosjeku, iz domova zdravlja ka toj zdravstvenoj ustanovi uputi oko 7,5 hiljada uputa za pregled, a 80 odsto njih su kontrole.

„Sa obzirom na to da će pacijenti termine od danas dobijati u KCCG, to za našu kuću, koja je ujedno i stub crnogorskog zdravstvenog sistema, znači da ćemo za tih deset dana poštedjeti 5,5 hiljada pacijenata odlazaka ka izabranim ljekarima“, navela je Radulović.

KCCG će, kako je kazala, za godinu spriječiti 180 hiljada izlišnih odlazaka po uput.

Ona je dodala da je svjesna da novi sistem znači dodatan napor za specijaliste i njihove medicinske sestre u svim bolnicama, ali da je konačan cilj zadovoljan pacijent.

„S obzirom na to da su naše uvažene kolege, izabrani ljekari u domovima zdravlja, sada oslobođeni bespotrebne birokratije, molim ih i pozivam da nam pomognu i da se maksimalno posvete prevenciji bolesti na primarnom nivou“, navela je Radulović.

Doktorica Doma zdravlja Podgorica, Milena Cojić, kazala je da je prethodni sistem zakazivanja pregleda onemogućavao izabranim ljekarima da se adekvatno posvete pacijentu te da je ogroman broj administartivnih procedura uslovio da ljekar veliki dio svog vremena posveti traženju slobodnih termina za specijalističke i dijagnostičke prelgede na sekundarnom i tercijarnom nivou.
“Platforma koju danas predstavljamo olakšaće rad timova u domu zdravlja, a time će se omogućiti podizanje kvaliteta zdravstvene usluge”, rekla je Cojić.

Ona je kazala da očekuju da se uspješnim aktiviranjem platforme smanji nepotrebno šetanja pacijenata od domova zdravlja do opštih bolnica i KCCG.
„Izabrani ljekar će nakon pregleda, ukoliko procijeni da je potrebno, uputiti pacijenta ljekaru specijalisti na sekundarnom i tercijarnom nivou, sa zakazanim terminom prvog specijalističkog pregleda“, navela je Cojić.

Nakon toga, kako je kazala, ljekar specijalista “preuzima pacijenta” i zakazuje sve potrebne dodatne specijalističke preglede i dijagnostičke procedure na sekundarnom i tercijarnom nivou.
„Na taj način će pacijent tek nakon potpune specijalističke obrade biti vraćen izabranom ljekaru na dalje praćenje“, rekla je Cojić.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …