Udarne vijesti

Đukanović: Teško do rješenja za KAP, neisplativa proizvodnja sa strujom iznad 45 eura po Mwh

Nijedna aluminijumska fabrika u Evropi pa ni KAP ne može imati isplativu proizvodnju sa cijenom električne energije iznad 45 eura po megavatsatu (MWh), koliko trenutno KAP plaća Elektroprivredi, saopštio je Pobjedi analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović. On je istakao da evropske fabrike aluminijuma imaju dugoročne ugovore za kupovinu struje, koji im omogućavaju povoljniju cijenu od aktuelne na berzi.

Uprava Uniproma, vlasnika KAP-a, najavila je radnicima da će postepeno gasiti ćelije u elektrolizi do 15. decembra, zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe ugovor o snabdijevanju sa EPCG.

Đukanović je pojasnio da se ugovori za povoljniju cijenu u odnosu na tržišnu sklapaju kada je cijena električne energije na tržištu bila puno visoka kao sada.

Recimo, prošle godine cijena na tržištu bila je ispod 40 eura po MWh u Evropi, tako da ko je tada napravio desetogodišnji ugovor po nekoj takvoj cijeni može to da koristi. Međutim, ko nema te dugoročne ugovore, kao što nema KAP, i obnavlja ih svake godine mora da prati tržišnu cijenu, koja je sada vrlo visoka i ne znam kako će to riješiti – rekao je Đukanović Pobjedi.

Ističe da je još veći problem ako EPCG mora da uvozi struju po većoj, a prodaje KAP-u po fiksnoj cijeni.

Nijesam siguran da i jedna i druga strana imaju dovoljno stručnosti da usaglase cijenu struje, jer više vode računa o svojim interesima – kazao je Đukanović, koji smatra da EPCG i KAP eventualno treba da se dogovore tako što će vezati cijenu struje za cijenu aluminijuma, ako već nije rješenje fiksna cijena od 45 eura.

Smatra da je u ovom trenutku aluminijumska industrija potrebna Crnoj Gori.

Ne bih preporučio zatvaranje KAP-a, već održavanje aluminijumske industrije i eventualno ulaganje u povećanje proizvodnje – kazao je Đukanović, koji prognozira povoljne trendove za ovu industriju u narednim godinama.

Upozorava i da će cijena struje biti najvjerovatnije relativno visoka zbog ograničenja proizvodnje iz termoelektrana.

Moja je preporuka da se investira i u povećanje proizvodnje i u novi energetski izvor za KAP. Ne može se povećati primarna proizvodnja aluminijuma bez novog izvora energije, koji će biti makar dijelom namijenjen za Kombinat, recimo kao buduća HE Komarnica – saopštio je Đukanović.

Iz Elektroprivrede su Pobjedi kazali da su, u skladu sa zakonom i ranijom praksom, više puta slali pozivno pismo Unipromu da definišu novi ugovor, a posljednje su uputili 29. novembra.

Do sada nijesmo zvanično dobili nikakav odgovor na naš poziv – rekli su iz EPCG.

Podsjetili su da po ugovoru isporučuju KAP-u MWh po 45 eura, a da je cijena na berzi dostizala i 400 eura za MWh, a sada je 250, odnosno da su ove godine uvozili struju po prosječnoj cijeni od 92 eura po MWh.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta