Udarne vijesti

Čudno saopštenje Kabineta predsjednika Vlade: A ti…ti se nećeš vratiti

Posljednjih dana svjedočimo horskom naricanju predsjednika DPS-a (na korak od ostavke) – M.Đ., bivšeg potpredsjednika i poslanika – D.M. (u dubokoj ostavci) i nekolicine „taster” partijskih omladinaca i gestikulirajućih prototipa svoga gospodara, kako pokušavaju održati u životu ideju o navodnom političkom uskrsnuću DPS-a.

Predsjednik DPS-a (na korak od ostavke) nam poručuje kako je vrijeme ove Vlade „vrijeme propadanja Crne Gore”. Po strani što Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj procjenjuju da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini biti najveći u Evropi – između 12 i 13%; po strani što je ova Vlada pripremila program koji će omogućiti minimalnu zaradu od 450 € i prosječnu platu od 700 €; po strani to što je zahvaljujući hedžing aranžmanu sa dvije evropske i dvije američke banke, ova Vlada zaštitila državu od valutnog rizika, u koji je dovedena zahvaljujući DPS-u, te smanjila kreditnu kamatu za autoput sa 2% u dolarima na 0,88% u eurima; po strani to što je ova Vlada, u desetinama slučajeva, zaštitila državu i građane od porodičnih monopola, nepotizma i štetočinstava prethodne vlasti…

Dakle, po strani sve navedeno, naspram burlesknog pozivanja predsjednika DPS-a (na korak od ostavke) na Izvještaj Evropske komisije (!) koji – zamislite – u prvi plan ističe sramotnu aferu „Kovertaˮ, čiji su glavni akteri upravo on i generalni sekretar njegove službe, bivši gradonačelnik Podgorice – M.S. Miriše na licemjerje? Podsjećanja radi, predsjednik DPS-a (na korak od ostavke) je isti onaj čovjek koji je u posljednjih godinu dana, sve svoje resurse upregnuo u svrhu propagandne podvale da je ova Vlada „proruska i antizapadnaˮ. Međutim, čitajući Izvještaj Evropske komisije, M.Đ. vjerovatno zažmuri ili okrene glavu (?) kada dođe do dijela u kom je decidno zapisano da je vanjska politika Crne Gore u potpunosti – dakle stoprocentno – usklađena sa vanjsko-bezbjednosnom politikom Evropske unije. U tom smislu, predsjedniku DPS-a savjetujemo manje selektivnosti i želimo mu uspješne zimske pripreme za ostavku. Ne u Majamiju, ne u Dubaiju, ne na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, već u Crnoj Gori.

Sa druge strane, bivši potpredsjednik DPS-a i poslanik D.M. „ubjedljivo”, baš kao sa gumna prošlog ljeta, računajući valjda na kolektivnu amneziju crnogorskih građana, poručuje da je ova Vlada „nesposobna” i da „svaki dan ove Vlade donosi nesagledivu štetu po našu ekonomiju”. Ovo saopštava neko, čiji je kabinet ostavio praznu kasu i razvaljenu ekonomiju postojećoj Vladi, prethodno nas zaduživši za preko milijardu eura. O (ne)sposobnosti govori čovjek čija je Vlada proizvela 100 miliona nepredviđenih troškova u vrijeme izgradnje prve dionice autoputa, pomjerala rokove za završetak radova, ostavila Montenegro Airlines u dugovima od 160 miliona, devastirala „Plantaže”, dodjeljivala koncesije za male hidroelektrane privilegovanim pojedincima, dodjeljivala stanove partijskim funkcionerima sa mjesečnim ratama od 30 ili 40 eura, donosila „interne” odluke, dok je iz kase Elektroprivrede prenosila KAP-u – 17 miliona eura.

O „nesposobnosti” govori čovjek čija je Vlada odgovorna za najveći ekonomski pad u Evropi prošle godine, od čak 15,3%; Vlada koja je ostvarila svega 13% prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, dok su naše komšije Hrvatska i Albanija ostvarile preko 50% prihoda. Da ne podsjećamo na činjenicu da je u vrijeme prethodne Vlade prisluškivano čak i Specijalno državno tužilaštvo. Iz opisane umišljenosti poslanika D.M. vidimo, kao moguće, dvije opcije: ili je Duško Marković u vrijeme svoje političke izolacije razvio neočekivani talenat za pisanje humoresknih bajki, ili je zaista tačna glasina da se u ekonomiju i finansije razumije kao u treću ligu lihtenštajnskog kartinga.

„Taster” partijski omladinci i gestikulirajući prototipi svoga gospodara pak najavljuju da imaju većinu za smjenu Vlade. To je ista ona većina koju su najavljivali da će imati 30. avgusta prošle godine, ili ista ona ubijeđenost da se ustoličenje crnogorskog mitropolita neće dogoditi na Cetinju. Kako i tada, tako i danas, omladinci govore „istinu” po diktatu, u susret lokalnim izborima, pokušavajući da ubijede građane Mojkovca, Cetinja i Petnjice, a posljedično i ostatak Crne Gore, da će se DPS ipak vratiti.

Uoči 30. avgusta, crnogorski građani su ljeto 2020. godine provodili uz pjesmu „Pada vlada”. U susret 4. decembru, kroz zimu 2021. godine provijava pjesma istog autora, jednako sugestivna i jednako tačna:

„To je bilo davno, pa se niko ne seća. Rode nestale, jednog proleća. Vratiće se, kažu ljudi, ove godine. Ove godine, il’ dogodine. A ti…ti se nećeš vratiti.”

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …