Udarne vijesti

Tužilaštvo da ispita kredite bivše Hipo banke

Pravda je spora ali nadam se za nas koji smo prošli životnu golgotu konačno dostižna i u Crnoj Gori, kazao je za Portal RTCG Dragan Senić, predstavnik klijenata bivše Hipo banke koji su uzimali kredite u švajcarskim francima. On je pozdravio odluku Arbitražnog suda konstituisanog u skladu sa pravilima Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) koji je odbacio sve tužbene zahtjeve koje je Adiko banka (ranije Hipo) podnijela protiv crnogorske Vlade.

Sud je odbacio navode Adiko banke da Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure iz 2015. godine, s izmjenama i dopunama iz avgusta 2016.godine predstavlja povredu međunarodno-pravnih obaveza Crne Gore po osnovu Bilateralnog investicionog sporazuma između Austrije i bivše Jugoslavije, čiji je Crna Gora pravni sljedbenik.

Senić nam je rekao da ova međunarodna presuda samo potvđuje ono što je još 2017.godine Sud pravde EU – najveća pravna instanca – presudio o ovim, kako je ukazao, prevarnim i spekulativnim kreditima.

“Samo naši sudovi i naše Tužilaštvo to i dalje ne vide. Svi su im dokazi dostavljeni. Tužba je kod Tužilačkog savjeta i institucije moraju konačno početi da rade svoj posao – i sudovi i tužilaštvo, po zakonu, pravdi i pravu”, navodi Senić.

Kako je poručio, ako nekome nije do sad nešto bilo jasno, treba vjerovati da nakon ove najnovije preusde jeste.

“Pravda jeste spora i nadam se za nas koji smo prošli životnu golgotu konačno dostižna i u Crnoj Gori”, zaključio je Senić.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za upravljanje otpadnim vodama 472 miliona eura

PODGORICA (Mediabiro)- U prostorijam hotela Cue u Podgorici danas je održan okrugli sto na temu …