Udarne vijesti

Raste zaduženje građana i kompanija

Građani, privreda i Vlada dobili su tokom oktobra u crnogorskim bankama kredite u vrijednosti 100,32 miliona eura, po prosječnoj nominalnoj kamatnoj stopi (NKS) od 4,53 odsto, odnosno efektivnoj (EKS) od pet odsto ukupnog iznosa pozajmice na godišnjem nivou, podaci su Centralne banke Crne Gore.
Od početka ove godine, za bankarske klijente ukupno je obezbijeđeno 859,58 miliona eura kredita. Da su posljedice krize izazvane pandemijom korona virusa i dalje jake po privredu, može se vidjeti iz podatka da su se upravo kompanije najviše zadužile u 2021. godini – 454,35 miliona.

Građani su za prvih deset mjeseci pozajmili 316,81 milion, javna preduzeća i ona u stranom vlasništvu još 74,36 miliona, a nevladine i neprofitne organizacije 6,19 miliona eura. Neznatno povećanje zaduženja imaju Vlada i lokalne uprave sa 6,67 miliona, te banke sa 1,2 miliona eura duga prema drugim finansijskim institucijama.

Samo tokom oktobra, firme su samo tokom oktobra pozajmile 62,46 miliona eura, od čega će 23,81 milion vratiti najkasnije za 12 mjeseci. Građani su uzeli 33,49 miliona eura kredita, a za najveći dio odnosno 33,01 rok isplate je duži od godinu dana.

Državna preduzeća i inostrane firme će sve kredite ukupne vrijednnosti 3,61 milion eura vratiti najkasnije do oktobra naredne godine. I nevladine i neprofitne organizacije su se zaduživale, i to 554.000 eura, od čega je 536.000 eura na rok duži od 12 mjeseci.

Od 33,49 miliona eura pozajmica koje su banke tokom oktobra odobrile građanima, više od polovine, ili 17,62 miliona eura, čine gotovinski krediti, koje će u najvećem dijelu vratiti na period duži od godinu.

Za kupovinu i adaptaciju stanova odobreno je još 8,75 miliona, za refinansiranje obaveza prema drugim finansijskim institucijama 2,83 miliona, kupovinu robe široke potrošnje još 1,15 miliona eura, dok se preostala zaduženja odnose na likvidnost, investicije, izgradnju objekata, kupovinu automobila ili zemljišta, obrazovanje, pripremu turističke sezone, nenamjenske i ostale kredite.

Kompanije u kontinuitetu najviše sredstava pozajmljuju kako bi obezbijedili likvidnost obrtnih sredstava, a samo tokom oktobra za to im je dato 40,86 miliona eura. Značajnu, ali i četiri puta manju stavku čini 9,92 miliona eura namijenjenih za refinansiranje kredita podignutih kod ostalih banaka.

Dnevne

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik …