Udarne vijesti

EK: Olakšati ograničenja putovanja za sve vakcinisane van EU

Evropska komsija (EK) predložila je da bi zemlje članice od 10.januara 2022. trebalo da budu otvorene za sve građane trećih zemalja koji su vakcinisani.

Ako ste vakcinisani vakcinom koju je odobrila EK uvijek možete putovati u EU”, naglasila je Evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Ukoliko su građani vakcinisani vakcinama koje je odobrila SZO, ali ne i Evropska agencija za lijekove u Komisiji kažu da bi zemlje članice trebalo da im dozvole ulazak, uz dodatan PCR test.

Takođe, preporučuje se i da osobe koje imaju potvrde da su se u prethodnih 180 dana oporavile od infekcije i imaju ili EU digitalni COVID sertifikat ili sertifikat koji se smatra ekvivalentnim takođe budu u mogućnosti da putuju EU od 10. januara ukoliko imaju dodatan PCR test, navode u Briselu.

“Djeca do 18 godina uvijek mogu ući u EU sa PCR testom”, navodi Johanson.

Ona je naglasila da će se EK ubuduće pridržavati novih pravila o validnosti sertifikata.

“Znamo da dvije doze vakcine nijesu dovoljne za neoganičeni period”, naglašava Johanson i ističe da od 10. januara, Kovid sertifikat koji pokazuje dvije doze vakcine ne smije da bude stariji od devet mjeseci.

“Nakon tog vremena sertifikat neće biti validan”, kaže Johanson.

Ističe i da će građanima koji imaju neophodan razlog putovanja, ulazak u EU uvijek biti odobren.

Evropska komisija (EK) predstavila je i nova pravila za ulazak u EU iz trećih zemalja, koja bi trebalo da počen da se primjenjuje od 1. marta, koja su zasnovana na statusu putnika, a ne na zemlju iz koje dolazi.

Evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson je kazala da se u ovom trenutku na listi nalazi dvadesetak država koje su van EU i iz koji je dozvoljen ulazak u EU, ali da se sada prelazi na individalni pristup.

“Države članice treba da dozvole putovanja isključivo vakcinisanim putnicima, onima koji su se oporavili od virusa ili koji imaju neophodan razlog putovanja. Treba ukinuti spisak zemalja sa zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom iz kojih bi trebalo da budu moguća sva putovanja”, navode u Briselu.

Taj predlog treba da razmotri Savjet EU.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …