Udarne vijesti

Europol kreće u lov na šefove mafije u Dubaiju porijeklom i iz Crne Gore

Izvještaj institucija Evropske unije (EU) koji je “procurio” otkriva kako Europol planira da traži izručenje „nedodirljivih“ kriminalaca iz inostranstva koji koriste Dubai kao skrovište. U dokumentu, koji bi trebalo da bude distribuiran uoči pregovora o prioritetima u borbi protiv kriminala u EU krajem ovog ovog mjeseca, ističe se da su Dubai, odnosno Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), postali utočište za evropske kriminalce.

U izvještaju je detaljno opisano kako Europol planira da traži izručenje izvjesnog broja odbjeglih bosova kriminala, opisanih kao “mete visoke vrijednosti”.

Izvještaj su objavili irski “sundayworld”, koji tvrdi da je na meti uticajni irski bos Danijel Kinahan, kao i “EUobserver”, koji ukazuje na globalnu opasnost od “balkanskog kartela”, koga, kako se navodi, čine i kriminalci iz Crne Gore.

Takođe se navodi da se vlasti u EU spremaju da sprovedu zajedničke operacije protiv mafijaša „i da im oduzmu imovinu stečenu kriminalom“.

Izvodi objavljeni na internet portalu “EUobserver.com” sadrže podatke da je dokument naslovljen „Operativni akcioni plan 2022 o visokorizičnim kriminalnim mrežama“. Kako se ističe, Dubai se pojavio kao „ključna lokacija za najvažnije organizatore povezane sa trgovinom kokainom u EU i aktivnosti pranja novca“.

“Zvaničnici su takođe govorili o zajedničkim policijskim operacijama EU, SAD i Kolumbije u borbi protiv globalne prijetnje od balkanskog kartela koji je uglavnom sastavljen od građana Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije”, piše u izvještaju.

Istaknuto je da je uvoz iz Latinske Amerike u Evropu i dalja distribucija kokaina na EU narko tržištu osnovni posao i glavna kriminalna aktivnost ove mreže organizovanog kriminala.

“Kao i prateći oblici kriminala, poput ubistava i nasilja u vezi sa ratovima klanova, korupcija i pranje novca“, navodi se u izveštaju EU.

Portal RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …