Udarne vijesti

Morača i Cijevna samo vrh ledenog brijega

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stojović kazao je da su prije šest mjeseci počeli da istražuju probleme ekspoatacije prirodih resursa. Tada je, kako je naveo, formirana Radna grupa, koja je provjeravala stepen, način korišćenja, ugovore, pravne subjekte koji se bave ekspoatacijom šljunka, lokacije…

“Ministarstvo je iniciralo da se uključe i drugi državni organi i tada je zajednički rad doveo do ove uspješne akcije. Morača i Cijevna samo su vrh ledenog brijega, u narednom peridou kontrole će biti izvršene i na rijekama Lim, Grnčar, Tara…”, naveo je Stijović na konferenciji.

Ministar je novinarima pokazao fotografiju stanja rijeke Morače na dan kada je Crna Gora postala nezavisna i na današnji dan, na kojoj se vidi da je ta rijeka, zbog eksploatacije šljunka, ostala bez jednog kraka.

“Količina šljunka koje su eksploatisane mogu se lako izmjeriti”, rekao je Stijović.
Istakao je da je Bemax po zvaničnoj, predatoj, dokumentaciji 2016. godine izvukla više od 15.080 kubika – tri eura po kubiku.

“DOO Beton Montenegro izvukla je 2.182 kubika i platila 6,113 eura”, dodao je on.

Kazao je da su inicirali da se provjeri da li postoji nesaglasnost u količinama materijala koji se pojavljuje kao repro materijal u odnosu na količine koje su prikazane kao “ulazne” kroz fakture.

Stijović je saopštio da je država 2016. godine od eksploatacije šljunka prihodovala 84.000 eura, 2017. – 98.000 eura, godinu kasnije 177.000 i 2020. godine – 56.000 eura.

Istakao je da je ovo organizovani kriminal u produženom trajanju i da je 15 godina trajala eksploatacija šljunka “na zvjerski način”.

TVCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarka: Transformacija Nacionalnih parkova, jači Eko fond, podsticaji…

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu …