Udarne vijesti

Ko je albanski tajkun Rezart Tači koji se pominje u predmetima sa Đukanovićem

Ime Rezarta Tačija od ranije je poznato onima koji prate fudbal, naročito italijansku Seriju A. Prije upliva u svijet fudbala, bogatstvo je stekao na tržištu nafte, gdje je preko svoje firme “Tači Oil” zaradio astronomske svote novca.

Balkanskoj javnosti, pak, Tači je postao poznat kada je njegovo ime pomenuto u predmetu koji sud u Palermu vodi protiv grupe koja je pronevjerila oko 22 miliona eura za “Koza Nostru”. Ni to možda ne bi bila previše zanimljiva vijest da su slučaj nisu upleteni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov brat Aco, prenosi Nova.rs.

Tači i njegovi saradnici se sumnjiče da su učestvovali u pranju oko 22 miliona eura „Koza Nostre“. Svoju karijeru počeo je davnih dana, osnivanjem firme koja će postati jedna od najboljih na svijetu, kada je trgovina naftom u pitanju.

Tači je još 1998. godine osnovao firmu „Tači Oil“. Na samom početku ona je brojala svega šest zaposlenih i jedno skladište na sjevernoj obali Albanije.

Posao se ubrzo proširio na dva objekta, a Tači je 2004. godine osnovao firmu „Anika Enterprises“, čije je sjedište u Švajcarskoj i djeluje kao trgovački ogranak „Tači Oil-a“.

Od tada je sve išlo uzlaznom putanjom, pa je albanski tajkun nekoliko godina kasnije uspio da preuzme 85 odsto akcija Albanske rafinerije nafte (ARMO). Investicija mu se itekako isplatila, jer je postao većinski vlasnik državne i jedine rafinerije nafte u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Kritičari su tvrdili da je koristio svoje bliske veze sa tadašnjim albanskim premijerom Salijem Berišom da faktički dobije rafineriju besplatno i stvori šemu za utaju poreza od više miliona eura u tom procesu.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …