Udarne vijesti

Sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope: Posvećenost regionalnoj saradnji i EU integracijama

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodorpivrede mr Aleksandar Stijović danas je u Tirani učestvovao na petnaestom godišnjem sastanku ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope, pod zajedničkim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj SWG u Jugoistočnoj Evropi, gdje se razgovaralo o izazovima regionalne saradnje, napretku EU integracija i unapređenju saradnje i integracijama u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja regiona Zapadnog Balkana.
Ministri poljoprivrede zemalja Jugoistočne Evrope i šefovi delegacija razgovarali su o budućim planovima razvoja poljoprivrede i ruralnom razvoju u regionu i razmotrili proces regionalne saradnje u sektorima. Fokus sastanka bio je na razmatrajnu procesa i dosadašnjih dostignuća u integeraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU u pogledu perspektive za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Potvrđena je snažna opredijeljenost prema regionalnoj saradnji i EU integracijama. Naglašena je potreba veće političke i ekonomske podrške EU partnera u cilju konkretnih aktivnosti koje bi stabilizovale i ubrzale pretpristupni proces. Potvrđena je zajednička opredijeljenost ka implementaciji Deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan potpisanoj u Sofiji 2020. godine.
Ministar Aleksandar Stijović istakao je da su pretpristupni fondovi veoma važni za pripremu poljoprivrednih proizvođača i institucija za EU, istakavši da je pred nama jasan cilj, a to je punopravno članstvo u Evropskoj uniji.
Stijović je izrazio uvjerenje da će IPARD III donijeti nove investicije i nove tehnologije i istakao da je cilj programa nastavak restrukturiranja i modernizacije poljoprivrednog i prerađivačkog sektora, sa stvaranjem konkurentnih poljoprivrednih gazdinstava i prerađivačkog sektora, koji će biti spremni za pridruživanje EU i korišćenje fondova EU.
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije je nakon presjedavanja Republike Srbije ovog mjeseca preuzelo presjedavanje SWG Skupštinom.
Osim predstavnika ministarstava zemalja Zapadnog Balkana na konferenciji su učestvovali predstavnici Evropske Komisije, ministri i predstavnici ministarstava poljoprivrede zemalja članica EU, Njemačke , Mađarske, Češke, Slovenije i Hrvatske, kao i predstavnici međuanrodnih organizacija poput GIZ i FAO-a.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …