Udarne vijesti

Perić: Nizak koalicioni kapacitet “Ahilova peta” DPS-a

Demokratska partija socijalista postala je svjesna da im je nizak koalicioni potencijal „Ahilova peta“. Oni moraju razumjeti i kakav saldo su ostavili iza sebe – ako ga otvoreno saopšte, onda je moguća efektivnija introspekcija – ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Srđan Perić.

On je komentarisao kakav koalicioni kapacitet ima DPS čiji su predstavnici u prethodnom periodu isticali kako na tome moraju raditi i proširiti potencijal sklapanja političkih saveza sa drugim partijama.

Pojasnio je da različite ideologije nijesu prepreka drugim političkim subjektima za saradnju, već da je politička praksa takva da će se u front protiv DPS-a objediniti i najrazličitiji saveznici.

Smatra i da je DPS integraciju zajednice razumio kao podvođenje pod svoj „kišobran“ što je politički uništavalo svakog ko bi pristajao na saradnju sa njima.

– Tako da sada svako ima pred očima što bi mu se desilo ako bi koalirao sa njima. Ove slike rukovodstvo te stranke nije na vrijeme razumjelo, dok bih rekao da njihovi birači to sve više shvataju – rekao je Perić.

Prepreku u koaliranju DPS-a sa drugim strankama, kazao je, predstavlja i njen predsjednik Milo Đukanović, koji, sa druge strane, ima kohezivnu moć za unutrašnju organizaciju partije. Zbog toga, dodao je, DPS je u pat poziciji čiju prirodu ne mogu objektivno da sagledaju i analiziraju.

Naveo je i da je riječ o stranci koja je na vlasti trajala tri decenije, pa da je prirodno da je u situaciji u kojoj je poluge moći držala toliko dugo privukla i ljude sa najrazličitijim ambicijama.

Ishodište svega je bio pokušaj srastanja partije sa državom, ili korak dalje, pozicioniranje partije iznad države i uvriježena koruptivna praksa. Tako je djelovanje partije bivalo iznad zakona države, a bez partijske knjižice se nije moglo daleko – kazao je on.

Dodao je da su se u tom periodu stvarale i nestajale političke partije, pa da ne bi trebalo lamentirati ni nad sudbinom DPS-a.

Kada toliko dugo vladate prirodno je da se stvori i blok koji je oštro protiv vas. Da je rukovodstvo DPS-a dugoročnije sagledavalo procese, ranije bi razumjelo da nakon nekog perioda svaka godina duže na rukovodećim pozicijama, odnosno odlaganje i podrivanje procesa smjene vlasti, znači manja šansa za opstanak na duži rok – istakao je Perić.

Bez obzira na to koga građani glasaju, zaključio je, o njima valja brinuti, jer su oni ti koji stvaraju Crnu Goru, dok je partije svojom političkom praksom uglavnom troše.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Crna Gora dobila deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta. Iz Ulcinja…

Crna Gora je dobila deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta, odnosno oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta, riječ …

<