Udarne vijesti

Urednik Zečević saslušan kao svjedok u VDT po prijavi Dejana Vukšića

Novinar Pobjede i urednik političke redakcije, Nenad Zečević saslušan je danas u Višem državnom tužilaštvu kao svjedok po prijavi direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića u slučaju odavanja tajnih podataka.

Povod za krivičnu prijavu Vukšića protiv N.N. osobe je tekst koji je objavljen u Pobjedi 30. septembra “ANB bi da sakrije imena bezbjednosno interesantnih osoba koje su bile u manastiru”.

Vukšić u krivičnoj prijavi tvrdi da je u tekstu iznijet tajni podatak u rečenici “Izvještaj ANB se poziva na podatke policije koja je ranije dobila nalog da ,,operativnim provjerama“ utvrdi da li u Manastiru ima naoružanih ljudi, ali je i dalje nepoznato da li je taj nalog izvršen”.

Zečević je u izjavi pred VDT pobio sve navode iz krivične prijave i ponudio i prezentovao dokaze za tu tvrdnju.

Naime, podatak za koji Vukšić tvrdi da je tajan nije tajan, već je sadržan u narednoj rečenici predmetnog teksta da je “Pobjeda ranije objavila da Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju nije zahtijevalo pretres Manastira Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju jer, navodno, nijesu postojali zakonski osnovi da se izvrši ta zakonska radnja, ali je naloženo urgentno Upravi policije da operativnim provjerama utvrde da li u Manastiru ima naoružanih ljudi”.

Zečević je u iskazu pred tužiteljkom istakao da je riječ o neprimjerenom pritisku na medije, zastrašivanju novinara i ukazao da su motivi šefa ANB-a sadržani u činjenici da se Zečević bavio sukobima u bezbjednosnom sektoru, nezakonitim izborom direktora ANB-a, izvještajima policije i ANB-a vezano za dešavanja na Cetinju, pa je pretpostavka da ga je vrh bezbjednosnog sektora, prije svega Vukšić, ,,uzeo na nišan“ povodom tekstova o dešavanjima na zatvorenim sjednicama Odbora za bezbjednost na kojima je bilo riječi o događajima na Cetinju, uoči i na dan ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića.