Udarne vijesti

Objavljen transkript, Tači i Italijani o pranju novca preko Crne Gore

Otkrivaju se novi detalji iz istražnog dosijea o šemi pranja novca koji je doveo do hapšenja dvije osobe u Albaniji, pošto je raspisana potjernica za biznismenom pod imenom Rezart Tači. Kako se saznaje, Tači je, prema dosijeu, garantovao Italijanima da će deblokirati novac.

Novac je došao iz Švajcarske u banku u Tirani i bio bi prebačen u Crnu Goru i Singapur, piše lapsi.al. Dok su prisluškivanja vršena u Italiji i Albaniji. U sprovedenim prethodnim istragama u vezi sa ovim krivičnim postupkom izrečena je mjera zaplijene u iznosu od 18.399.941,50 eura.

Kako navodi SPAK, tokom istrage prikupljeni su dokazi da je pomoć u ovom slučaju za prenos i prikrivanje novčanog iznosa pružena putem obećanja da će dobiti određeni procenat novčane koristi, u odnosu na novčani iznos koji je prebačen Albaniji. a to bi nastavilo da se prenosi u druge zemlje.

U dosijeu italijanskog tužilaštva ima i telefonskih prisluškivanja između jednog od optuženih i biznismena Rezarta Tačija za tajni transfer novca.

Ujutro 28. maja 2021, dok je u automobilu, Danielle Cestagalli razgovara telefonom sa Rezartom Tačijem, govoreći mu detalje iz finansijske operacije u vezi sa Frančeskom Zumom, koji je imao niz komplikacija u vezi sa sektorom kapitala.

Sada ova sredstva drže fondacije u Lihtenštajnu i banka je saopštila Zummu-u da će, kada Daniele da zeleno svjetlo, premjestiti sredstva na Zummo-ov lični račun. Ovo, tako da on sa ovog računa može odmah da izvrši transfer. Danijele ističe da je riječ o nečem ozbiljnom, ali da svakako postoje problemi sve dok lihtenštajnska banka može da stupi u kontakt sa bankom u Italiji, izvlačeći tako neizrečeno.

Potom, u istom slučaju, je obavijestio svog sagovornika Rezarta Tačija, da mu pruži pomoć otvaranjem trećeg bankovnog računa, da njime plaćaju svojim posrednicima.

Cestagalli:”… sinoć sam bio sa njegovim advokatom, koji se zove Fabio Petruzzella (.). Z G. Zumo želi da ih sve prebaci i da bude pušten jednom zauvjek, a zatim da napravi krug na račun svog advokata. Na taj način on prima ova sredstva da i Menjehere ih odmah šalje na račun ovog advokata, ovog Fabiosa. Lakše bi ih otvorili zajedno, i tako se operacija izvodi odmah a ostatak Amin.

“Dok bih sledeće brate rekao da mi treba tvoj da otvoriš račun za mene… ali pitanje je delikatno da treba da poznaješ ljude…..to je razlog što.. (…) i zato sam želio da vidim da govoriš čak u brojevima”.

Dan