Udarne vijesti

Dani divljeg šipka: Afirmacija sela i domaćih proizvoda

Prestižna i po mnogo čemu jedinstvena ekološka manifestacija ,,Dani divljeg šipka“ po treći put održana je juče na sportskom poligonu OŠ „Blažo Mraković“ u Donjem Zagaraču.

Da se ponovo na ovom bogatom etno sajmu predstave proizvođači zdrave hrane, ne samo iz ove, nego i drugih crnogorskih sredina postarali su se ugledni domaćini iz ovog kraja Božidar Bobo Ćupić, Ranko Jovović, Zoran Janković kao i drugi predstavnici nevladinog udruženja ,,Za napredak Zagarača“. Mnogobrojni posjetioci i gosti, uživali su u degustaciji proizvoda od šipka te priganica, meda, sira, vina, pršute i drugih prepoznatljivih specijaliteta iz Katunske nahije. Ono po čemu će se posebno sjećati, naročito ljubitelji dobre kapljice je pivo od divljeg šipka koje je pripremljeno specijalno za ovu priliku. Takođe, na raskošno uređenim štadnovima sa raznovrsnom ponudom bilo je i peciva, suvih i mariniraih ukljeva, maslina i divnih rukotvorina mališana iz pomenute vaspitno obrazovne ustanove.

Veliko interesovanje koje vlada za prezentaciju divljeg šipka, raste iz godine u godinu, što nam je posebno drago i samo potvrđuje činjenicu da smo na dobrom putu da postane tradicionalna. Izuzetna posjećenost i odjek sa prve manifestacije iz 2019. godine samo pokazuje koliko ljudi vole ovaj događaj i iskreno mu se raduju. Prošle jeseni manifestacija je imala humanitarni karakter i time još više dobija na značaju jer je omogućila da kvalitetni domaći proizvodi stignu do najugroženijih slojeva stanovništva. Ovakav karakter je pokazao humanost, domišljatost i fleksibilnost da se očuva njen kontinuitet, rekla je, u ime organizatora, Ana Janković i naglasila da Zagarčani sa velikim ponosom i sa puno ljubavi govore o svom zavičaju te da ovo druženje osmišljava i realizuje agilni tim pragmatičnih entuzijasta iz ovog mjesta koji žele da na jedan prijemčiv način spajajući tradicionalno i savremeno predstave dragulj Katunske nahije.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …