Udarne vijesti

Premijer Krivokapić emotivno čestitao Dan Prijestonice

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić čestitao je građanima i lokalnom rukovodstvu, Dan Prijestonice 13.novembar.

Njegovu čestitku prenosimo integralno.

“Uvaženi gradonačelniče Prijestonice, gospodine Kašćelan, poštovana predsjednice Skupštine, gospođo Dizdar, građanke i građani koji, čuvajući sjećanje na slobodarsku i kosmopolitsku tradiciju Cetinja, učestvujete u borbi za njegovu bogatiju i prosperitetniju budućnost, čestitam vam Dan Prijestonice.

Nije naodmet iznova se prisjetiti kakvo mjesto Cetinje zauzima u istoriji, ne samo Crne Gore i svih njenih krajeva, već cijelog Balkanskog poluostrva, a u pojedinim razdobljima i trenucima, kao tas na vagi krupnih istorijskih zbivanja, u Evropi i šire.

Žitelji Cetinja, svjesni neprocjenjivog značaja svog malenog zavičaja, čuvali su i čuvaju, vaspitavali su i vaspitavaju svoje potomke u duhu slobodarstva, časnosti, pravdoljublja i državotvornosti. Upravo na temelju ovih univerzalnih vrijednosti, Cetinje, nakon vjekovne bitke za slobodu, danas čeka na svoj prosperitet i ekonomski razvoj.

U duhovnom, kulturološkom, urbanističko-arhitektonskom smislu, Cetinje ostaje crnogorski biser, grad muzej i maleni trezor evropske kulture. No, u ekonomskom i infrastrukturnom, pogledu prirodnog priraštaja i migracija, Cetinje, decenijskim državnim nemarom, jeste degradirano i devastirano. Upravo u stanju takve devastiranosti, građanima Cetinja ne smijemo ponuditi dodatne podjele i učmalost kao rješenja koja, zapravo, nadalje samo unižavaju vječni, evropski, crnojevićki i petrovićevski duh grada, koji ga je izdigao na vrh crnogorske državne krune.

Ne sumnjam, naročito ne u ljudski potencijal Grada heroja, koji je dokazan višetruko preko mjere njegove prostorne veličine. Vrijeme je da Cetinje opet pokaže ono što u neprekinutom kontinuitetu, više nego skromnim uslovima, pokazuju njegove sportiskinje, sportisti i umjetnici, koji svojim rezultatima zadivljuju kontinent i planetu. Građani Cetinja su u prilici da učestvuju u politikama, idejama i projektima koji će istinski otvoriti evropska i svjetska diplomatska zdanja vašeg i našeg prijestonog grada.

Dužni smo da zajednički osnažimo turističku i investicionu dostupnost i vidljivost našeg prijestonog grada, njegovih vjerskih i kulturno-istorijskih vrijednosti. Da aktuelizujemo njegove ekološke dragulje i održivo iskoristimo sve njegove zelene potencijale – od solarnih do vjetropotencijala.

Ova Vlada ne nudi prazna obećanja i izmišljene fabrike, već nudi ruku saradnje cijeloj Crnoj Gori u ostvarenju strateških projkata. U Crnoj Gori ima mjesta za sve njene građane i građanke, iz svih krajeva naše zemlje i šire, a Cetinje ostaje naša središnja, sabirna tačka kakva je bila kroz vjekove”, navodi se u čestitki premijera Krivokapića.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Crna Gora dobila deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta. Iz Ulcinja…

Crna Gora je dobila deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta, odnosno oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta, riječ …