Udarne vijesti

Pelet sve traženiji, a proizdvodnje nema kod Brkovića

Poslednjih godina pelet je izuzetno tražen energent na tržištu Crne Gore, a posebno u Pljevljima. Međutim iako se na području opštine Pljevlja nalazi 50 odsto svih šuma u Crnoj Gori u gradu pod Golubinjom peleta nema dovoljno pa mora da se nabavlja iz okruženja.

Naime, pelet se u Pljevljima proizvodi u jednoj manjoj peletari koja ne može da podmiri potrebe građana. Proizvodnje nema u pogonima “Vektre Jakić” čiji su kapaciteti proizvodnje peleta veći nego u svim peletarama na tromeđi Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Upućeni kažu da bi Vektra Jakić za jedan sat mogla da proizvede 25 paleta peleta, a to je nešto više od 25 tona.

Jedna od peletara u Foči proizvodi za jedan radni dan oko 20 paleta peleta. Kapaciteti drugih pogona za prizvodnju peleta na tromeđi su nešto veći od ove u Foči, ali svi zajedno nebi mogle ostvariti proizvodnju koju bi mogla peletara “Vektra Jakić” gdje proizvodnje više nema, radnici su poslati kućama, a nekim od njih se duguje i po 18 plata.

Iz Ekološkog društva “Breznica” pozivaju lokalnu upravu da nastavi za podrškom građanima da se što više koristi pelet a što manje ugalj za grijanje. Pritom od Vlade traže da iznađe rešenje kako bi se proizvodnja peleta obnovila u “Vektri Jakić”.

-Neophodno je sve učiniti kako bi se upotreba uglja za ogrev ograničila i što više smanjila.Zato lokalna uprava treba da subvencioniše što veće količine peleta. Neophodno je ponekim porodicama obezbjediti i veće količine subvencionisanog peleta. Ako imamo situaciju da neko domaćinstvo zagrijeva veći prostor, odnosno ima više članova porodice, onda je neophodno da se obezbjedi tri ili čak više tona peleta. Na taj način broj domaćinstava koja koristi ugalj za ogrev se smanjuje – kaže izvršni direktor ED “Breznica” Milorad Mitrović.

Prema njegovim riječima obnova proizvodnje peleta u “Vektri Jakić” pozitivno bi uticalo na obaranje cijene peleta i zato tom pravcu Vlada mora preduzeti konkretne poteze.On ističe da je u Pljevljima nizak životni standard građana pa je pelet skup i po subvencionisanim cijenama.

  • Moramo shvatiti da u Pljevljima žive 933 penzionera koji primaju najnižu penziju u iznosu od 147 eura. Pritom još 2.000 penzionera prima penziju do 200 eura. Sve to govori da mi imamo stanovnike kojima je skupo da plate dvije tone peleta 180 eura, jer im dvije tone uglja koštaju oko 140 eura i pritom mogu duže da im traju – kaže Mitrović i naglašava da je ipak zdravlje najskuplje.

-Lokalna uprava mora nastaviti sa mjerama subvencionisanja peleta, jer je to jedini način da imamo čistiji vazduh i manje oboljelih ljudi. Ako bi se obnovila proizvodnja peleta u “Vektri Jakić”, onda bi pelet sigurno bio mnogo jeftiniji, a došlo bi i do otvaranja novih radnih mjesta – ocjenjuje Mitrović i podsjeća da je obaveza svih građana Pljevalja da smanje upotrebu uglja kada je u pitanju zagrijavanje stambenog prostora kako bi smanjili zagađenje životne sredine.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …