Udarne vijesti

Optužnica protiv 32 lica i 23 preduzeća: Utajili milionski porez

Specijalno tužilastvo je, u sklopu predmeta ,,Vardar“, podiglo drugu optužnicu protiv šest kriminalnih organizovanih kriminalnih grupa u okviru kojih su 32 osobe i 23 preduzeća optuženi da su počinili krivična djela utaje poreza i doprinosa, čime su oštetili državnu kasu za 2.604.530,34 eura, potvrđeno je Pobjedi iz Višeg suda.

Prva optužnica u predmetu ,,Vardar“ podignuta je 2019. godine protiv 21 osobe i 32 kompanije.

Druga optužnica koju potpisuje specijalna tužiteljka Lidija Mitrović dostavljena je Višem sudu u Podgorici na kontrolu koja je zakazana za 27. decembar.

Na optužnici su: Dragi Stanišić, Saša Ćosović, Miroljub Obućin, Mojaš Ćorović, Mladen Đukić, Muamer Avdović, Milorad Lalović, Tamara Zvicer, Dejan Radović, Radosav Zvicer, Dušan Roganović, Ratka Marinović, Aco Kolarević, Dejan Milojević, Zlatan Radić, Bogdan Dević, Drago Gavrilović, Vuksan Radonjić, Stojadin Maksović, Čedomir Mrkajić, Tihomir Ostojić, Božo Đelović, Andrijel Marković, Mladen Birčaković, Milorad Lalević, Dževad Bećirović, Grujica Jovanovski, Danijel Arsovski, Vasil Dimovski, Milisav Ranković, Danilo Bulatović, Milan Vujačić i kompanije: ,,Zlatibor inžinjering“ Podgorica, ,,Zlatibor gradnja“ Podgorica, ,,Nikola gradnja“ Podgorica, ,,Temko“ Nikšić, ,,AM Siga“ Podgorica, ,,Ibogard“ Budva, ,,Ktitor Budva Company“ Budva, ,,Dil Commerce“ Podgorica, ,,RDZ“ Budva, ,,Montal DSD“ Podgorica, ,,Kolma elektro“ Budva, ,,Zeta Beton Group“ Podgorica, ,,GP Bo.Ing“ Herceg Novi, ,,Trudbenik“ Mojkovac, ,,Gips Trade“ Podgorica, ,,MGM stone company“ Podgorica, ,,Parket 4U“ Podgorica, ,,Licenca geo office“ Danilovgrad, ,,World paint“ Cetinje, ,,Montteam“ Budva, ,,Kist ton“ Danilovgrad i ,,Lange bau Technik“ Podgorica.

Prema navodima optužnice, Dragi Stanišić, Mladen Đukić, Dejan Milojević, Drago Gavrilović, Čedomir Mrkajić i Andrijel Marković, koji su označeni za organizatori šest kriminalnih organizacija, su preko ostalih optuženih osoba i preduzeća izvlačili dobit stečenu poslovanjem preduzeća registrovanih u Crnoj Gori i njihovim vlasnicima vraćali u gotovini.

Na ovaj način su napravili štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

Vlasnici ili odgovorna lica u preduzećima registrovanim u Crnoj Gori su za uslugu izvlačenja gotovine sa svojih bankovnih računa direktno ili preko posrednika kontaktirali Stanišića, Đukića, Milojevića, Gavrilovića, Mrkajića i Markovića.

U zavisnosti od potrebnog iznosa koji je trebao da se izvuče sa računa optuženi su sačinjavala fiktivne fakture koje su ispostavljali vlasnicima preduzeća sa kojima su imali dogovor.

Nakon dostave fiktivne fakture sa dogovorenim iznosom novca, preduzeće koje je primilo ovu fakturu odmah je uplaćivalo iznos novca sa fakture preduzećima u vlasništvu optuženih.

Optuženi su potom podizali novac sa žiro računa svojih preduzeća na ime materijalnih troškova ili po ugovoru i vraćali ga uplatiocu ili posredniku, a za sebe su zadržavali određenu proviziju u iznosu od 3 do 5 odsto.

Na ovaj način preduzeća koja su vršila uplate su fiktivno uvećavala ulazni pdv, čime su umanjila svoje poreske obaveze prema Budžetu Crne Gore za iznos pdv-a i poreza na dobit za svaku fakturu ovakvog načina poslovanja.

Optuženi vlasnici preduzeća su u cilju izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza

fiktivnog poslovanja posle kraćeg vremena pokretali već planirani stečajni postupak.

SDT vratilo u državnu kasu 1.399.231,78 eura
Specijalno državno tužilastvo je na osnovu sporazuma o priznanju krivice 23 optužena u prvoj optužnici predmeta ,,Vardar“ u državnu kasu vratilo 1.399.231,78 eura na ime neplaćenih poreza.

Na ime kazne od ovih optuženih je Budžet Crne Gore dopunjen sa 292.500 i sa 24.950 eura na ime sudskih troškova.

Kako su ranije kazali iz policije, svi optuženi u predmetu „Vardar“ su za pet godina kroz finansijski sistem Crne Gore sa računa izvukli 16.000.000 a izbjegavanjem plaćanja poreza na ovaj iznos državnu kasu oštetili za 3.700.000 eura.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …