Udarne vijesti

Susret delegacija Vlade Crne Gore i predstavnika tima Vlade Velike Britanije za energetsku tranziciju

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović je u okviru COP26, globalne konferencije o klimatskim promjenama koja se održava u Glazgovu, održao je sastanak sa Hanom Chambers, predstavnicom tima Vlade Velike Britanije za energetsku tranziciju.

Sastanku su prisustvovale i Ana Samardžić savjetnica premijera za urbanizam, i Jovana Žarić v.d. generalne direktorice Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju, i klimatske promjene u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Tokom sastanka predstavljene su trenutne aktivnosti i planovi u pogledu pravedne tranzicije te inicijative, kojima je pristupila Crna Gora, uključujući i pregled porasta obima investicija za razvoj energetske infrastrukture. Naglašeno je i da su investicijama podržane aktivnosti za prekogranično upravljanje rizikom od poplava, rast zelene ekonomije i poboljšanja energetske efikasnosti. Razvoj obnovljivih izvora energije postavljen je kao prioritet za naredni period u skladu s međunarodnim obavezama. Iz tog razloga, istaknuto je da se dodatne veće investicije planiraju i već sprovode u cilju razvoja ovog sektora, a bilo je riječi i o inicijativama Aliance Coal i pristupanja platforme u okviru Energetske zajednice.

,,U predstojećoj borbi protiv klimatskih promjena najveći izazov za Crnu Goru biće da se obezbijedi pravedna tranzicije. To u praksi znači razvoj novih industrija i otvaranja novih radnih mjesta a tu, pored svega prethodno navedenog, očekujemo stručnu i svaku drugu pomoć od naših međunarodnih partnera, uz osiguranje stabilnog snabdjevanja električnom energijom ” ističe Perunović.

,,Trenutno, Crna Gora je zemlja sa niskim emisijama gasova sa efektom staklene bašte po glavi stanovnika – 1,8 tone CO2 , dok na globalnom nivou emituje svega 0.009%. Ipak, ona preduzima značajne korake kako bi unaprijedila mjere u pogledu klimatskih promjena, kako bi promovisala zeleni rast i snažan ekonomski oporavak. Među prvima na Balkanu je povećala svoju posvećenost smanjenju emisija i ubrzanju koristi od čiste energije, čiste tehnologije i čistog rasta” dodao je Perunović.

Prethodno pomenuto jasno implicira da je prisutvo delegacije Vlade Crne Gore od izuzetnog značaja tokom čitavog trajanja konferencije COP26 i predstaviće izuzetnu priliku da se prezentuju zalaganja i napori koje ulaže Crna Gora na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi doprinijela globalnoj borbi protiv klimatskih promjena,

Posebno je naglašen značaj razmjene znanja i iskustva, ekspertize u pogledu pravedne tranzicije, gdje Crna Gora računa na podršku UK kao pouzdanog partnera, uz naglašavanje značaja uspostavljanja dijaloga svih integralnih grupa, vlade, privatnog sektora, NVO, šire društvene zajednice, u pogledu kreiranja politika za pravednu uključujući i uvođenje takse na emisije CO2 – carbon pricing.