Udarne vijesti

Profesorka Ekonomskog fakulteta: Evo kad će doći do smanjenja cijena

Profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Danijela Jaćimović kaže za Portal RTCG da je Crnoj Gori potreban sanacioni i razvojni budžet za 2022. godinu. Nada se da će političari stranačke interese ostaviti po strani i konstruktivno prići rješavanju tog pitanja.

“Nadam da su svi akteri svjesni ozbiljnosti situacije, da je Crnoj Gori potreban budžet, koji je i sanacioni i razvojni i koji će obezbijediti transformaciju naše ekonomije u skladu sa evropskim prioritetima razvoja. Tako da se nadam da će se stranački interesi i retorika ostaviti po strani i konstruktivno prići rješavanju ovog pitanja, jer to je ono što građani očekuju”, kaže Jaćimović u intervjuu za Portal RTCG.

A prijedlog Budžeta za 2022. godinu trebalo bi da bude upućen u skupštinsku proceduru zajedno sa izmjenama više zakona u okviru projekta “Evropa sad”.

Podsjetimo Vlada je prošle sedmice usvojila informaciju o projektu “Evropa sad” koji predviđa značajno smanjenje dažbina, progresivno oporezivanje zarada, minimalnu zaradu od 450 eura, prosječnu zaradu od 700 eura, neoporezivanje dijela plate do 700 eura bruto, ali i progresivne stope poreza na dobit, na dividende, uvodi i porez na podizanje gotovine i niz drugih mjera.

Projekat, međutim predviđa i ukidanje obaveznog doprinosa za zdravstvo.

Zdravstvu potreban maksimalna finansijska podrška

Profesorica Jaćimović upozorava da je upravo kovid kriza pokazala da sve zemlje moraju imati održiv i efikasan zdravstveni sistem, koji je u mogućnosti da pruži adekvatnu zaštitu.

Jaćimović kaže da jedino zdrava i radno sposobna populacija može obezbijediti ekonomski oporavan i rast.

“To zahtijeva u svim sistemima, maksimalan finansijski napor, koji se nameće kao prioritet u godinama koje dolaze, a bio je zapostavljen prethodnih decenija”, ističe je Jaćimović.

Upravo je, kako dodaje, nedostatak zdravstvene zaštite u mnogim djelovima svijeta uticao na pojavu zdravstvene kovid krize i, kako ističe, evidentno utiče na dužinu njenog trajanja.

“Ova kriza je pokazala da nema kraja dok svi ne budu mogli imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a tek tada je moguć ekonomski oporavak svih. Treba znati da ovo nije jedina zdravstvena kriza koja prijeti, sa kojom ćemo se suočiti. Rizik i mogućnosti da u neposrednoj budućnosti budemo izloženim zdrvastvenim krizama, je i te kako prisutna, posebno usljed djelovanja klimatskih promjena”, navodi Jaćimović.

  1. normalizacija cijena i smanjenje inflacije

Govoreći o padu globalne ekonomije i rastu cijena, Jaćimović navodi da bi u 2022. mogli da očekujemo normalizaciju cijena i smanjenje inflacije.

“Za očekivati je da se normalizacijom proizvodnje širom svijeta u 2022, uz kontrolu i suzbijanje virusa COVID-19 i njegovih varijanti, što i dalje predstavlja značajan rizik, dođe do izblansiranog odnosa ponude i tražnje na svjetskom nivou. To bi uticalo na normalizaciju cijena i smanjenje inflacije. Naravno treba uzeti u obzir da jedan talas krize nikad ne dolazi sam, i da je normalno očekivati dalje manje potrese, i dodatne iznenadne rizike”, navela je Jaćimović i podsjetila da je u 2020. zabilježen dramatičnog pada ekonomske aktivnosti, od -3,1% na svjetskom nivou.

Podsjeća da je MMF objavio prognoze za 2021. gdje se navodi da će razvijene zemlje završiti ovu godinu sa rastom od 5,9%, snažno vođenje Sjedinjenim Američkim Državama i EU od šest i pet odsto.

Portal RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …