Udarne vijesti

Poraslo interesovanje za vakcinaciju

Poslije najave da će se uvesti nove epidemiološke mjere i zabrinjavajućih brojki kada je riječ o preminulima i novozaraženima, poraslo je interesovanje za vakcinaciju.

Najveće mirnodopske nesreće u Crnoj Gori poslije Drugog svjetskog rata su zemljotres 1979. kada je nastradala 101 osoba i nesreća na Bioču koja je odnijela 47 života. Od sredine marta 2020. naša zemlja se, kao i ostatak svijeta, suočava s pandemijom koronavirusa, a već krajem mjeseca registrovan je prvi preminuli.

Do danas korona je odnijela 2.163 života. Svi preminuli od 1. maja, mlađi od 40 godina, nijesu bili vakcinisani. U posebnom riziku u novom talasu Delta soja, kako poručuju iz Instituta, jesu gojazne osobe. Zbog svega navedenog, građani koje smo anketirali svjesni su ozbiljnosti situacije.

“Pa, ovaj, situacija je alarmantna s koronom moramo se svi uozbiljiti prosto i mlađi i stariji ne bira.”

“Ovo će mi biti treća čak vakcina zato što struka preporučuje, veoma jednostavno, zato što sam ove prethodne dvije primila hoću i treću da budem sigurna da sam mirna pošto sam rizična, mnogo sam operacija i svega preživjela pa hoću da budem uredna u svemu tome.”

Iako brojke koje dolaze iz Instituta za javno zdravlje zabrinjavaju, s terena, na sreću, stižu ohrabrujući podaci. Na vakcinalnom punktu u Delti, gdje je od juče dostupna i Fajzer vakcina, zadovoljni su kako protiče imunizacija.

“Posljednjih dana pojačan interesovanje za vakcinacijom, što se tiče prve doze, a vrši se i masovna vakcinacija trećom dozom”, kazao je Boris Bogojević, fizioterapeutski tehničar Doma zdravlja Podgorica.

Upravo tokom jučerašnjeg dana, većina građana koja je došla ovdje, primila je Fajzer vakcinu.

U delti je juče vakcinisano 230 građana od kojih je oko 200 primilo Fajzer, troje djece je vakcinisano, a u sklopu cijelog jučerašnjeg dana vakcinisano je 20-oro djece”, naveo je Bogojević.

Slična situacija i danas.

“Vjerujem američkoj nauci i Amerikancima”.

“Jednostavno, ona je promovisana malo više.”

“Zato što smatram da je najbolja.”

Iz instituta za javno zdravlje pozvali su Upravu za inspekcijske poslove da hitno pristupi beskompromisnoj kontroli propisanih mjera i poručili: “Zdravstvo je tu da vas liječi, da prihvati svakog oboljelog građanina, ali nam je nužna hitna i stroga kontrola primjene epidemioloških mjera, na čemu uvijek insistiramo.”

TVCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …