Udarne vijesti

AFERA: Spajić da preispita odluku, vlast se sveti FCJK

Iz Fakulteta za Crnogorski jezik i književnost pozvali su resornog ministra Milojka Spajića da hitno preispita odluku Uprave za katastar i državnu imovinu i svoje privatne stavove podredi obavezama koje mu nameće funkcija ministra nezavisne i sekularne države.

Kada se Fakultetu oduzmu zaštitari, zgrada na Cetinju je prepuštena svakoj vrsti uzurpacije, smatra dekan Adnan Čirgić.

“Ovo oduzimanje čuvara Fakultetu smišljeno je urađeno tako da obavještenje o tome dobijemo u petak, a već od preksjutra nećemo imati čuvare zgrade. Međutim, mi im je nećemo ostaviti na milost i nemilost, nego ćemo naći načina da zaštitimo našu imovinu koja je u toj zgradi, a i da zaštitimo kulturnu baštinu koja nam je data na korišćenje”, navodi Čirgić.
On tvrdi da je Ministarstvo prosvjete još od svog osnivanja preduzelo niz koraka kako bi se kaznio rad fakulteta i ljudi koji rade u toj instituciji.

Kaže da od ovakve vlasti ne očekuju nikakvu podršku, ali ne žele ni kriti da je Fakultet na udaru samo zato što se ideološki ne slažu.

“Nama je čast što branimo ustavne tekovine ovog društva, što se zalažemo za građanski koncept i imamo moralnu obavezu da javno iznosimo stav povodom onoga što se dešava u Crnoj Gori”, dodao je Čirgić.

Fakultet je, podsjeća, smješten u zgradi nekadašnjeg Austro-ugarskog poslanstva koja je stara više od 120 godina i prirodno je da ima čuvare koje plaća država, a posebno što već plaća zaštitu ruskog poslanstva u koje nikada ništa nije useljeno, od kako je renovirana.

Čirgić poručuje da je glavni razlog hajke na Fakultet za crnogorski jezik to što je to mjesto sa kojeg se, ocjenjuje, pruža otpor vlasti koja ruši sve civilizacijske tekovine uspostavljene u Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti.

Da je odnos resornog ministarstva i aktuelne vlasti prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost kao prema neprijatelju kojeg treba zatrijeti, saglasan je i književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis.

gradski.me

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za upravljanje otpadnim vodama 472 miliona eura

PODGORICA (Mediabiro)- U prostorijam hotela Cue u Podgorici danas je održan okrugli sto na temu …