Udarne vijesti

Političarima sumnjiv Maršalov plan

Vladimir Joković iz SNP-a, Zdenka Popović iz Demokrata, Nikola Rakočević iz DPS-a i Boris Mugoša iz SD-a su u emisiji Okvir na Televiziji Crne Gore izrazili oprez i skepsu kada je u pitanju projekat “Evropa sad”. Ne vide ekonomska kretanja koja bi mogla pokazati da je plan ostvariv i smatraju da treba uraditi dodatnu analizu projekta.

Podsjećamo, Vlada je usvojila informaciju o projektu “Evropa sad” koji predviđa značajno smanjenje dažbina, ukidanje obaveznog doprinosa za zdravstvo, progresivno oporezivanje zarada, minimalnu zaradu od 450 eura, prosječnu zaradu od 700 eura, neoporezivanje dijela plate do 700 eura bruto ali i progresivne stope poreza na dobit, na dividende, uvodi i porez na podizanje gotovine i niz drugih mjera.

Govoreći o tome da li će podržati “Maršalov plan” predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i predsjednik SNP-a Vladimir Joković je u emisiji “Okvir” na Televiziji Crne Gore kazao da u toj partiji nijesu do detalja upoznati sa planom i ostvarivošću plana. Ne vidi razlog, ako bi plan bio ostvariv, da ga bilo koja partija ne podrži. Ipak, smatra da treba uraditi dobru analizu plana.

“Protiv plana nemamo ništa ali je potrebna ozbiljna analiza. Sada reći da će građani sa 250 eura mati minimalnu platu 450 eura, sva Crna Gora treba tome da se raduje, ali izražavam oprez da li je to izvodljivo i za koliko je radnika izvodljivo i za koji vremenski period. Ne vidim ekonomska kretanja koja bi mogla pokazati da je to moguće”, kazao je Joković.

On pita, da li je najavljeno izvodljivo bez novih zaduženja. I stiče da je Crna Gora prezadužena država i smatra da se bar neko vrijeme ne bi trebali dalje zaduživati.

Podsjećamo, ministri ekonomije i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić najavili da zaduženja naredne godine neće biti.

“Kao poslodavac mislim da će biti veliki broj otpuštenih radnika jer mnoge firme neće moći to da finansiraju”, kazao je Joković.

Potpredsjednica Demokrata i članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Zdenka Popović je kao ekonomista skeptična kada je realizacija projekta “Maršalov plan” u pitanju.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …