Udarne vijesti

Bečić: Đukanović će morati da odgodi izbore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović će nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku koju je donio kao niži pravni akt i odloži izbore zakazane za 9. decembar, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

U tviter obraćanju je podsjetio da je “predsjednik prošle godine, u martu, desetak dana pred održavanje lokalnih izbora, nakon predaje izbornih lista, u toku izbornih radnji, bez ikakvog pravnog uporišta u zakonima države Crne Gore odložio lokalne izbore u Tivtu zbog kovida-19”.

U tom trenutku, ističe, ni jedan zakon države Crne Gore nije mu davao tu mogućnost.

“Sada će, nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku koju je donio kao niži pravni akt i odloži izbore zakazane za 9. decembar”,dodao je Bečić.

On podsjeća da je “Skupština Crne Gore prije 15 godina donijela istovjetnu dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi i produžila mandat za oko pola godine skupštinama opština i predsjednicima opština, kako bi se objedinili lokalni izbori i održali zajedno sa parlamentarnim izborima”.

“Međutim, ovolika hajka na objedinjavanje lokalnih izbora, ogolila je do kraja potrebu nekih da zemlju pokušavaju držati u konstantnom vanrednom političkom stanju i atmosferi tenzija, podjela, konflikta i izbora”, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Smatra i da je objedinjavnje predstojećih lokalnih izbora interes Crne Gore.

Antena M