Udarne vijesti

EKSPERT: Crna Gora mora da poveća javne prihode

Crna Gora, da bi dodatno finansiranje strateške infrastrukture bilo održivo, mora značajno da ubrza privredni rast i poveća javne prihode a to podrazumijeva efikasna investiciona ulaganja i u neke manje projekte sa bržom ekonomskom ili socijalnom isplativošću. To je za Portal RTCG rekao Miroslav Kučera, direktor konsultantske kuće Aspiro iz Slovačke i ekspert za upravljanje infrastrukturnim projektima i razvojno finansiranje.

Kučera ističe da je pitanje duga prema kineskoj banci, to jest kredita kineske banke crnogorskoj državi za izgradnju dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, već djelimično riješeno putem restrukturizacije kredita i stabilizacije kreditnih uslova kroz ublažavanje valutnog rizika preko četiri zapadne banke.

“Umjesto kredita u dolarima sa kamatnom stopom dva odsto, sa rizikom radikalnog povećanja nivoa zaduženja zbog promjena deviznog kursa, sada je kredit navodno računat u eurima sa kamatnom stopom 0,88 odsto, što – sa pretpostavkom da je kamatna stopa fiksirana – predstavlja standardan nivo zapadnih državnih kredita”, istakao je Kučera.

Po njegovom sudu, rizike, koji u kreditnom sporazumu možda i dalje ostaju, nije ipak moguće razmotriti bez detaljnog pregleda.

“U nekim državama članicama EU postoji dobra praksa da ugovor zaključen od strane organa javne uprave ili lokalne samouprave ne stupa na snagu dok nije objavljen na zvaničnoj internet stranici (na primjer, portal Ministarstva pravde), što pojačava javnu kontrolu i smanjuje prostor za zaključivanje ugovora sa nepovoljnim uslovima”, navodi Kučera.

Naš sagovornik kaže da je u slučaju da ugovor o zajmu sa bankom Kine i u ostalim uslovima već prilagođen dobroj međunarodnoj praksi, može biti korisno da ostane na snazi a da ga Crna Gora redovno otplati.

“Politizacija međudržavnih obaveza i neprijateljske javne izjave protiv zajmodavaca i investitora, iz kog god pravca da dolaze, ne poboljšavaju imidž zemlje kao solidnog partnera i tražene investicione destinacije, što nije pragmatično za Crnu Goru kao zemlju sa značajnim potrebama stranih investicionih ulaganja”, ocjenjuje Kučera.

Portal RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik …