Udarne vijesti

EUROSTAT: Oko 40 odsto građana CG u riziku od siromaštva


Oko 40 odsto stanovništva Crne Gore bilo je u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, pokazali su podaci Evropskog instituta za statistiku (EUROSTAT) za 2020. godinu. Najteža situacija je u Albaniji gdje je, po istim podacima, preko 50 odsto stanovništva bilo u opasnosti od siromaštva.

Podaci EUROSTAT-a odnose se na zemlje članice Evropske unije (EU), Evropske ekonomske zone i zemlje Zapadnog Balkana. Nakon Albanije (51%) i Crne Gore (oko 40%), u najvećem riziku od siromaštva su Turska (38%) i Sjeverna Makedonija (oko 35%).

Evropski prosjek, po EUROSTAT-u, je 21,9 odsto, što se odnosi na 96,5 miliona ljudi.

EUROSTAT u riziku od siromaštva označava domaćinstva koja se suočavaju s teškom materijalnom i socijalnom ugroženošću, koja sebi ne mogu priuštiti određene materijalne stvari ili društvene aktivnosti, ili imaju vrlo nizak intenzitet rada, nivo obrazovanja…

Prema istim podacima, u najvećem riziku, na evropskom nivou, su žene, mlađi ljudi, i osobe sa nižim stepenom obrazovanja.

Najproblematičnije zemlje EU po ovom pitanju su Rumunija i Bugarska, sa oko 35 odsto rizika. Navodi se da je prosječna mjesečna plata u ovim zemljama 460 eura, dok je stopa nezaposlenosti u martu ove godine bila 12 odsto.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …