Udarne vijesti

Studenti posjetili gradilište autoputa

Studenti prve i druge godine master studija Građevinskog fakulteta posjetili su gradilište autoputa Bar-Boljare, upoznajući se na taj način sa završnom fazom izgradnje ovog kompleksnog projekta.

Građevinski fakultet i kompanija CRBC do sada su organizovali nekoliko studentskih posjeta gradilištu, u različitim fazama izgradnje jednog broja objekata, pa su studenti završnih godina imali priliku da iste objekte sada vide u završnoj fazi izgradnje.

“Kao studentkinji 5. godine Građevinskog fakulteta, izuzetno mi znači svaki vid praktične nastave i terenskih obilazaka, a dodatno kada su u pitanju izazovni objekti, kakvih ima dosta na gradilištu autoputa. S obzirom na to da smo most Moračica posjetili i u periodu gradnje, bilo je značajno vidjeti sada skoro i finalni produkt izvođački itekako zahtjevne tehnologije, koja je po prvi put našla primjenu u Crnoj Gori. Kompleksna geologija našeg predjela bila bi izazov i za modernu mehanizaciju da nije inženjera, čije je iskustvo od esencijalne važnosti. Stoga se nadam da će ova zemlja u budućnosti biti mjesto kvalitetnih, ekonomski održivih i ekološki prihvatljivih investicija, čiji ćemo kreatori biti moje kolege i ja”, kazala je Indira Količić, student druge godine master studija na Građevinskom fakultetu.

Dekanica Građevinskog fakulteta Marina Rakočević saopštila je da je ovaj obilazak nastavak već uspostavljene saradnje sa kompanijom CRBC.

“Tokom ove posjete razmatrane su mogućnosti unapređenja saradnje u dijelu razmjene znanja i iskustava. Podsjetila bih i da je kompanija CRBC jedan od glavnih sponzora međunarodnih konferencija GNP 2016 i GNP 2020, koje je Građevinski fakultet organizovao u saradnji sa nevladinom organizacijom Građevinarstvo – nauka i praksa”, navela je Rakočević.

Glavni inženjer na Projektu u kompaniji CRBC Vlatko Ćipranić predstavio je studentima projekat autoputa sa tehničkog aspekta, i tom prilikom odgovarao na njihova pitanja.

Generalni direktor kompanije CRBC Montenegro Hei Šićijang studentima je predstavio kompaniju CRBC, koja ima bogato iskustvo poslovanja u više zemalja svijeta, kao i na projektima u regionu, od kojih su značajniji- Pupinov most u Srbiji i most Pelješac u Hrvatskoj.

“Možda najveća trajna vrijednost projekta izgradnje dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, pored samog autoputa, jeste znanje i iskustvo koje je naša kompanija donijela u Crnu Goru. Ova vrijednost se ne može izmjeriti, ali će svakako biti vidljiva u godinama koje dolaze, jer sada i Crna Gora ima iskustvo rada na ovako kompleksnim projektima. Zadovoljstvo nam je što znanje prenosimo i na mlade studente građevine. Nadam se da ćemo ih u narednom periodu vidjeti u našem timu, ne samo na projektu u Crnoj Gori, nego i na drugim projektima koje realizujemo u Kini i širom svijeta”, poručio je Hei.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …